PUBLICITÉ

Mycoses, niet zo erg maar wel hardnekkig!

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

Mycoses zijn aandoeningen die te wijten zijn aan in de natuur vaak voorkomende schimmels. De ontwikkeling ervan op de huid of op het slijmvlies resulteert meestal in een verandering in het lokale evenwicht door een uitwendige (irritatie, maceratie) of een inwendige (verlaging van de immuniteit, diabetes…) oorzaak. Mycoses zijn over het algemeen niet ernstig, maar wel besmettelijk, vaak onaangenaam en vooral hardnekkig en moeten bovendien langdurig worden behandeld om herhaling te vermijden.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

 • Candidiasis of vaginale schimmelinfecties.Meestal worden ze veroorzaakt door Candida albicans, een schimmel die normaal in het spijsverteringskanaal en de genitale slijmvliezen gedijt. Als de geschikte factoren aanwezig zijn, kan de Candida ziekteverwekkend werken op de huid, de nagels en de slijmvliezen.
 • Dermatofyten. Bepaalde dermatofyten worden doorgegeven door de mens (kleren, besmette ondergrond...), andere door dieren (katten, honden, paarden...) Het zijn organismevreemde schimmels, die altijd ziekteverwekkend zijn. Er bestaan drie types: Tricofyton (op de huid, de nagels en het haar), Microsporum (op de huid en de hoofdhuid), Epidermofyton (op de kale huid).
 • Pityrosporum. Deze soort wordt veroorzaakt door Malassezia furfur, een soort gist die van bij de geboorte op de huid leeft. Pityrosporum orbiculare ligt met name aan de oorzaak van pityriasis versicolor, een vrij vaak voorkomende zomerschimmel.

Praktische raadgevingen

Het is aangewezen om de factoren die de mycoses stimuleren goed te kennen om ze in de mate van het mogelijke te kunnen voorkomen:

 • een seborrhoeïsche huid (een huid die overmatig talg produceert), een vochtige en overmatig transpirerende huid scheppen een gunstig klimaat voor pityriasis versicolor;
 • maceratie, vochtigheid, te weinig of overmatige hygiëne;
 • het voortduren dragen van synthetische kledij, plastic schoenen (voornamelijk bij kinderen);
 • gebruik van bepaalde geneesmiddelen: antibiotica, corticoïden, orale contraceptiva, chemotherapie...
 • ziekte (diabetes, aids) of zwangerschapRespecteer de hygiëneregels om het optreden van een mycose of het heroptreden ervan te vermijden: - Draag katoenen ondergoed en verschoon u dagelijks;
 • Vermijd nauw aansluitende kledij en het langdurig dragen van sportschoenen;
 • Vermijd overmatig gebruik van ontsmettingsmiddelen voor de intieme verzorging van de vrouw;
 • Neem liever een douche dan een bad;
 • Droog huidplooien goed af na het wassen;
 • Vermijd overmatig bezoek aan borrelbaden zoals jacuzzi's, sauna's en hamams (warme en vochtige plaatsen);
 • Gebruik zeep die mild is voor de huid of zeep met een neutrale zuurgraad als u pityriasis versicolor zou hebben of zeep met een neutrale alkaligraad in geval van candidiasis.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 20/05/2003 - 00h00 Mycoses humaines - Démarche diagnostique. R. Grillot. Elsevier. Dermatophytes et dermatophyties. Atlas clinique et biologique. Badillet G. Edition Varia, Paris, 3e ed. Dermatophytose, candidose muco-cutanée, Pityriasis versicolor. Feuilhade M. Traité de médecine de P. Godeau, S. Herson. J.C. Piette. Edition Médecine-Sciences Flammarion, 1997, paragraaf 6, hoofdstuk 179.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb jeuk tussen mijn tenen Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h16

Kriebelt en jeukt het tussen uw tenen? Misschien hebt u wel last van schimmel. Hoe behandelt u ongewenste schimmels en vooral: hoe voorkomt u ze. We verklappen u onze keukengeheimen!

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Meer artikels