PUBLICITÉ

Mycose: ook de nagels

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

Ook de teennagels kunnen getroffen worden door schimmelinfecties (mycosen). Merkt u dat ze verdikken, broos worden of van kleur veranderen, raadpleeg dan snel uw arts. Deze uiterst besmettelijke ziekte kan tot verlies van de nagel leiden, terwijl er doeltreffende behandelingen bestaan.

PUB

Deze frequente en overdraagbare aandoening treft 3 tot 10 % van de Franse bevolking. Ze wordt in vakjargon onychomycose genoemd, een nagelinfectie door drie soorten schimmels (dermatofyten, Candida-gisten en andere schimmels).

Eerste tekens van een nagelmycose

De infectie ontstaat langzaam. Ze treft eerst de ruimte tussen de tenen; daarbij vormen zich kloven die niet genezen. Geleidelijk wordt ook de nagel aangetast. Hij wordt dikker, brokkelt af, verandert van kleur (geelachtig of witte vlekken) en wordt pijnlijk. Als hij niet behandeld wordt, kan hij loskomen.

Wat zijn de risicofactoren?

Ouderdom, van het mannelijk geslacht zijn, sport, trauma's en herhaalde letsels, een vochtige omgeving en sommige aandoeningen (bot- en gewrichtsziekten, diabetes, zwaarlijvigheid, perifere vaatziekten, psoriasis, …). De infectie wordt zeer gemakkelijk opgelopen op vochtige en warme openbare plaatsen waar blootsvoets gelopen wordt (zwembaden, sauna's, danszalen, kleedkamers enz.). Ze kan ook overgedragen worden in het gezin, door blootsvoets te lopen op het kamerbreed tapijt, elkaars pantoffels te gebruiken, of in de badkamer, via handdoeken of de nagelknipper. Ook verweking in schoeisel, vooral dan sportschoenen en laarzen, is een belangrijke risicofactor. Personen met microtrauma's aan de nagels of met over elkaar gegroeide tenen (wat frequent voorkomt bij bejaarden) lopen eveneens een verhoogd risico.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teennagels : hoe schimmels vermijden? Geüpdatet op 28/11/2006 - 00h00

Onychomycose is de term die gebruikt wordt om mycose ter hoogte van de nagels te omschrijven, een aandoening die vaak voorkomt en veroorzaakt wordt door schimmels. Het nadeel van die mycose of schimmelaandoening is dat ze zelden spontaan verdwijnt. B...

Schimmelnagels: niet op blote voeten lopen! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Schimmels zijn een veel voorkomende huidaandoening. Maar ze kunnen ook de nagels - vooral de nagels van de voeten - aantasten. Onychomycose of schimmelnagels - ook kalknagels genoemd - zijn moeilijk te behandelen. Probeer ze dus te voorkomen en houd...

Onychomycose: hou uw nagels in het oog! Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h12

Onychomycose , een schimmelinfectie van de nagels, is een zeer courante aandoening. De diagnose en de behandeling worden nochtans vaak verwaarloosd, zozeer dat men het heeft over een onbeheersbare pandemie die een zware last is voor de gezondheidszor...

Ik heb jeuk tussen mijn tenen Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h16

Kriebelt en jeukt het tussen uw tenen? Misschien hebt u wel last van schimmel. Hoe behandelt u ongewenste schimmels en vooral: hoe voorkomt u ze. We verklappen u onze keukengeheimen!

Meer artikels