PUBLICITÉ

Myasthenie, vermoeide spieren

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 08/07/2003 - 00h00
-A +A

Deze vaak ernstige auto-immuunziekte is heel slecht gekend, omdat het mechanisme ervan wat complex is. De behandeling ervan is eveneens moeilijk en is een taak voor gespecialiseerde artsen. De symptomen worden, zoals de naam van de ziekte "myasthenie" al aangeeft, gekenmerkt door "spiermoeheid".

PUB

In de praktijk

Ook al is deze ziekte ingewikkeld om te begrijpen, toch moet eraan worden gedacht bij spiermoeheid die variabel is in de tijd en betrekking heeft op uiteenlopende spieren, zoals de been- en de oogspieren.

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen wordt myasthenie veroorzaakt door een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem van het organisme abnormaal reageert met antilichamen die zich tegen zijn eigen constituenten gaan richten. Bij reumatoïde polyartritis worden de gewrichten aangevallen door de antilichamen, bij schildklierontstekingen de schildklier, terwijl het hier om een bijzondere structuur gaat aan het verbindingspunt tussen de zenuwen en de spieren. Deze verbinding heeft om te werken een substantie nodig, acetylcholine. Het zijn in feite de receptoren die deze substantie gebruiken, die door de antilichamen worden aangevallen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 08/07/2003 - 00h00 Site voor "neurofanaten" (http://membres.lycos.fr/drose).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is een auto-immuunziekte? Gepubliceerd op 23/12/2015 - 12h25

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem de eigen cellen aan omdat het die beschouwt als lichaamsvreemde stoffen. Hoe komt dat en wat zijn de belangrijkste auto-immuunziekten ? Een kennismaking met deze vreemde ziekten.

Meer artikels