PUBLICITÉ

Muziek verzacht chronische pijn

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/06/2006 - 00h00
-A +A

Volwassen chronische pijnpatiënten die gedurende één week één uur per dag naar muziek luisterden, verklaarden minder hevige pijn te voelen, zich minder depressief en minder gehandicapt te voelen, en meer zelfvertrouwen te hebben. Ook al kan muziek in geen geval medische behandelingen vervangen, ze vormt toch een aanzienlijke troef.

PUB

Chronische pijn: al meer dan 6 maanden

De Amerikaanse studie omvatte 60 volwassen patiënten van gemiddeld vijftig jaar met chronische pijn . Niemand had kanker of leed aan een cognitieve of mentale stoornis. Ze hadden allemaal al minstens 6 maanden last van chronische pijn , sommigen zelfs al jaren.

Bijna iedereen had pijn in verschillende lichaamsdelen, maar vooral in onderrug, benen, knieën en voeten. Ongeveer driekwart kende de oorzaak van de pijn niet, en meer dan de helft had nooit een diagnose gekregen. En als de oorzaak van de chronische pijn eenmaal vaststond, ging het in de meeste gevallen om osteoartritis (artrose).

1 uur muziek per dag

De patiënten uit de eerste groep konden hun favoriete muziek beluisteren, ongeacht het genre. Die uit de tweede groep kregen alleen maar instrumentele, relaxerende muziek te horen die de onderzoekers zelf hadden gekozen, terwijl de derde groep tijdens de studie niet naar muziek mocht luisteren. De twee "muziekgroepen" kregen een discman tijdens het zeven dagen durende experiment.

De patiënten evalueerden voor en na de studie hun pijn, depressieve toestand, handicap en zelfvertrouwen. In beide muziekgroepen verbeterden de scores na het experiment. Zo daalden de pijnscores met bijna 20 %, de depressiescores met 25 %, de handicapscores met 18 %, terwijl de "zelfvertrouwenscore" met 8 % steeg, ongeacht het beluisterde muziekgenre.

De onderzoekers vermeldden er wel uitdrukkelijk bij dat muziek de pijn niet volledig kan wegnemen en in geen geval de klassieke behandelingen van chronische pijn kan vervangen. Ze kan wél een perfect veilige aanvulling bieden op die behandelingen. Muziek is immers ongevaarlijk én goedkoop. Via welk mechanisme muziek precies verlichting biedt, wisten de auteurs echter niet te ontrafelen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/06/2006 - 00h00 Siedliecki S., Journal of Advanced Nursing, June 2006; vol 54: pp 553-562.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muziek is een efficiënte pijnstiller Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Of het nu klassiek is, jazz of lichte muziek, muziek giet balsem in de wonden voor al wie ernaar luistert, zelfs, en vooral, voor mensen die pijn hebben. Bij artrose, lendenpijn of andere klachten kan luisteren naar muziek de chronische pijn aanzienl...

Rugpijn: pijnbestrijding of wervelmanipulatie? Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Eindelijk een studie die antwoord geeft op die vraag? Niet echt, want de resultaten wijzen erop dat er geen enkel significant verschil is tussen pijnbehandeling en wervelmanipulatie. De auteurs besluiten daaruit dat het wellicht doeltreffender is om...

Migraine en acupunctuur: placebo-effect? Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Is acupunctuur doeltreffend bij de behandeling van hoofdpijn? De resultaten van een Duitse studie reiken elementen aan om op deze vraag te antwoorden: ja, maar niet meer dan een placebo.

Meer artikels