PUBLICITÉ

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 14/04/2015 - 09h24
-A +A

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die ziekte te veinzen of zelfs uit te lokken. Daarmee brengen ze de gezondheid van het kind soms in gevaar.

PUB

Het syndroom van Münchhausen by proxy is mishandeling

Het syndroom van Münchhausen by proxy is een zeldzaam syndroom waarbij een ouder probeert zijn kind ziek te doen overkomen en op die manier een arts ertoe over te halen een bepaalde diagnose te stellen. De bedoeling is niet om het kind te doen lijden, maar om als moeder persoonlijke aandacht te krijgen van de hulpverleners.

Mensen met dit syndroom deinzen er niet voor terug om bepaalde klachten te verzinnen of ze zelfs uit te lokken, waardoor ze de gezondheid van hun kind in gevaar brengen.

De ouder kan claimen dat het kind koorts heeft, kan het doen overgeven door het braakmiddelen te geven, kan bloedingen veroorzaken door het bloedverdunners te geven enz.

Een syndroom van moeders

Het münchhausen-by-proxysyndroom komt in het gros van de gevallen voor bij moeders. Vaak zijn het vrouwen die contact hebben (gehad) met het medische milieu en bijvoorbeeld verpleeghulp of verpleegkundige zijn. Ze zijn vaak heel goed geïnformeerd over de ziekte waaraan hun kind zogezegd lijdt. In sommige gevallen stellen ze de arts zelfs voor om dit of dat - eventueel zelfs invasief - onderzoek te doen om de diagnose te stellen.

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 14/04/2015 - 09h24

Met dank aan prof. Michel Botbol, psychiater in het CHRU in Brest, aan de Franse Vereniging voor Psychiatrie, en aan dr. Ivan Godfroid, liaison-psychiater in het CHU van Charleroi.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Senioren: een depressie verhult pijn Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Pijn komt zeer vaak voor bij bejaarden. Volgens studies komt pijn voor bij 30 tot 75% van de senioren. Welnu, in geval van depressie of symptomen van dementie is pijn uiterst moeilijk op te sporen. Het is aangewezen pijn actief op te sporen en aandac...

Screenen naar het syndroom van Down: complexe beslissingen Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h44

Het screenen naar het syndroom van Down (trisomie 21) houdt in dat men twee belangrijke beslissingen zal moeten nemen. Het is dus uiterst belangrijk dat men voldoende informatie krijgt om met volledige kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen.

Het syndroom van Marfan: 1 op de 5.000 mensen Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Het syndroom van Marfan is een genetische aandoening die voorkomt bij ongeveer één op de 5.000 mensen. Ze treft zowel de ligamenten, de beenderen als de ogen, maar vooral het hart- en bloedvatenstelsel.

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels