PUBLICITÉ

Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/04/2008 - 00h00
-A +A

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo moeilijk voor de patiënten. Toch heeft onderzoek geleid tot mogelijke veelbelovende behandelingen.

PUB

Multiple sclerose: de symptomen en de verschillende vormen

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte te wijten aan de afbraak van de myelineschede, het membraan rond de uitlopers van sommige neuronen. De aantasting van die myelineschede belemmert de prikkelgeleiding van de hersenen naar de rest van het lichaam.
De problemen met het overbrengen van de zenuwimpuls leiden tot symptomen die verschillend zijn naargelang de getroffen hersenzone. Motorische problemen (zwakke spieren, motorische hinder), problemen met het voelen (verminderde gevoeligheid van sommige lichaamsdelen, stramheid, tintelingen), problemen met het zicht (vermindering van de gezichtsscherpte, dubbel zicht), cognitieve problemen (problemen met geheugen en concentratie), urinaire stoornissen, problemen met coördinatie en evenwicht… Al deze symptomen kunnen voorkomen bij mensen die getroffen zijn door multiple sclerose.

Naargelang de evolutie van multiple sclerose, onderscheidt men drie vormen: relapsing-remitting multiple sclerose of intermitterende MS (de eerste fase van de ziekte die gekenmerkt wordt door een afwisseling van opstoten en herstelperioden), de secundair progressieve multiple sclerose (deze vorm verschijnt na een tiental jaren bij zowat de helft van de patiënten) en de primair progressieve multiple sclerose (verschijnt meestal bij mensen ouder dan 40 jaar met symptomen die over een periode van enkele maanden toenemen).

De behandelingen van multiple sclerose

De behandeling van multiple sclerose is pluridisciplinair.

De basisbehandelingen: immunosuppressiva en interferons ß kunnen de ontsteking in het zenuwstelsel verlichten en daardoor ook de opstoten van multiple sclerose verminderen. Een voorbeeld: interferons ß verminderen het aantal opflakkeringen in de intermitterende vorm van multiple sclerose met ongeveer 30%. Deze krachtige geneesmiddelen worden meestal subcutaan toegediend: éénmaal of driemaal per week tot zelfs dagelijks.
Dankzij onderzoek werden ook nieuwe stoffen ontwikkeld om de ernstigste vormen van multiple sclerose te behandelen. Deze producten zijn bestemd voor de behandeling van de verschillende stadia van de aandoening.

De behandeling van de opstoten: corticotherapie wordt voorgeschreven in geval van ernstige opstoten of opflakkeringen.

De symptomatische therapieën: pijn, spierstijfheid en urinaire stoornissen worden eveneens behandeld. Sommige symptomen vereisen ook een regelmatige kinesitherapie, terwijl psychologische steun vaak nodig is om sommige beproevingen van multiple sclerose te boven te komen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/04/2008 - 00h00 Persdossier van UNISEP (Union française pour la lutte contre la sclérose en plaques, Franse vereniging voor de strijd tegen multiple sclerose)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Meer artikels