PUBLICITÉ

Multiple sclerose en vitamine D

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00
-A +A

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

PUB

Hoe verder van de Evenaar, hoe minder we blootstaan aan de zon en hoe meer onze vitamine D-synthese daalt. En hoe verder van de Evenaar, hoe meer MS-patiënten. Vandaar de vermoedelijke link tussen vitamine D en het risico op MS.

Om die hypothese te staven, werden de eetgewoonten en het gebruik van vitaminesupplementen geregistreerd van 187.563 vrouwen, die gedurende 10 of 20 jaar gevolgd werden (cohorten Nurses'Health Study). Na afloop van de studie werden 173 gevallen van multiple sclerose vastgesteld. De vrouwen die de hoogste dosissen vitamine D innamen (minimum 400 IE/dag), liepen 40 % minder risico dan vrouwen die geen supplementen gebruikten. De auteurs stellen ook vast dat personen die tegelijk veel vitamine D-supplementen nemen en een vitamine D-rijke voeding nemen, eveneens minder risico lopen. Voeding alleen daarentegen blijkt dit effect niet te hebben.

Uit die resultaten blijkt dus dat vitamine D een beschermend effect heeft. Blijft de vraag: hoeveel moeten we precies innemen?

In afwachting van een definitief antwoord worden de volgende hoeveelheden aanbevolen. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheden vitamine D die ons lichaam zelf produceert dankzij blootstelling aan de zon. De vitamine D-behoeften worden uitgedrukt in 'Internationale Eenheid' (IE) of in microgram: 10 microgram = 400 IE. Ze bedragen:

  • voor kinderen en volwassenen: 400 tot 600 IE of 10 tot 15 µg ;
  • voor zwangere vrouwen: 800 IE of 20 µg ;
  • voor zogende vrouwen: 600 IE of 15 µg ;
  • voor bejaarden: 480 IE of 12 µg.
  • Ze liggen hoger bij personen met een gepigmenteerde huid.
Als we ons hele lichaam gedurende 3 weken blootstellen aan de zon, krijgen we elke dag 10.000 IE binnen, genoeg om onze vitamine D-behoeften ongeveer 6 maanden te dekken. Ons gezicht en onze armen gedurende 15 tot 30 minuten blootstellen aan een optimale UV-straling is voldoende om in onze behoeften te voorzien. In ons klimaat wordt 2/3 van de hoeveelheid vitamine D geleverd door de zon, behalve bij risicopersonen.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/02/2004 - 00h00 Neurology, Munger K. et coll., 13 januari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Antioxidanten: waarom en hoe volop selenium opnemen! Gepubliceerd op 24/03/2014 - 18h39

Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen. Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking...

Vitamine D beschermt tegen sommige kankers! Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Er zijn steeds meer bewijzen dat vitamine D beschermt tegen colorectale kanker. Een heilzaam effect dat niet beperkt is tot dit soort kanker, maar ook geldt voor borst- en eierstokkanker.

Meer artikels