PUBLICITÉ

Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00
-A +A

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op een tekort aan de vitamine lopen zoals bijvoorbeeld mensen in landen waar de zon niet vaak schijnt.

PUB

Zon, vitamine D en multiple sclerose

Deze studie toont het verband aan tussen vitamine D en multiple sclerose en dat rijmt perfect met het feit dat hoe verder van de evenaar een land zich bevindt, hoe groter het aantal inwoners is met multiple sclerose.

Het gaat om een onderzoek op heel grote schaal dat uitgevoerd werd binnen het Amerikaanse leger. Binnen de onderzochte populatie kregen 257 mensen multiple sclerose tussen 1992 en 2004. Omdat de resultaten van bloedonderzoeken op regelmatige tijdstippen beschikbaar waren, konden de onderzoekers het gehalte aan vitamine D berekenen en vergelijken met die van andere werknemers die geen multiple sclerose hadden. Nadat de personen verdeeld werden in groepen al naargelang de hoeveelheid vitamine D in het bloed, kon men vaststellen dat mannen met het hoogste gehalte 62% minder risico liepen op het ontwikkelen van multiple sclerose in vergelijking met personen met het laagste gehalte.

De voordelen van supplementen met vitamine D

Onderzoekers suggereren dat een supplement met vitamine D gunstig zou zijn voor mensen die in gebieden leven waar de zon niet vaak schijnt.
Het is zo dat een aanzienlijk deel van de nodige hoeveelheid vitamine D aangemaakt wordt door het organisme zelf en dat onder invloed van UV-stralen. En dat is maar goed ook. Voedingsmiddelen bevatten namelijk meestal niet veel vitamine D. De vitamine zit vooral in visolie (levertraan), vette vissoorten (sardines, tonijn, paling, zalm, enz.) en eigeel.

Maar vitamine D is niet alleen belangrijk in de preventie van multiple sclerose. Ze is ook noodzakelijk voor de beenderen, meer bepaald voor het fixeren van calcium op de botten.
Maar meer algemeen, speelt de vitamine een sleutelrol tijdens het hele proces van de botvorming, tijdens en na de groei. Ze komt ook tussen bij de reproductie en het immuunsysteem en beïnvloedt de huid. Daarnaast zou vitamine D ook een rol spelen bij de preventie van kanker.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00 JAMA, 20 december 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Meer artikels