PUBLICITÉ

Multipele sclerose: koop Belgische chocolade!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

De operatie Chocosleutel van de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga loopt nog tot het einde van de maand september en dient om de acties van de liga te steunen. Verschillende winkels verkopen pakketten Chocosleutel... Smakelijk!

PUB

De operatie Chocosleutel is een actie van de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga.Multipele sclerose is een zeer frequente aandoening van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) die wordt gekenmerkt door ontstekingsverschijnselen waardoor de myelineschede van de zenuwen verloren gaat (demyelenisatie van de zenuwen). Myeline is een speciaal vlies dat de zenuwen isoleert en werkt zoals de isolatielaag van een elektrisch snoer. Dankzij de myelineschede kan de zenuwprikkel snel worden voortgeleid. En dankzij de snelheid en het rendement van de prikkelgeleiding kan men snelle gecoördineerde bewegingen uitvoeren zonder daarvoor een bewuste inspanning te moeten leveren.

Geen prikkeloverdracht meer

De demyelinisatie bij multipele sclerose gaat gepaard met stoornissen in de prikkelgeleiding van de hersenen naar de ledematen en van de ledematen naar de hersenen. De letsels op de zenuwen waar de myelineschede verdwenen is, gelijken op littekens. Vandaar de naam multipele sclerose. Waar en wanneer die letsels optreden, verschilt van persoon tot persoon.De oorzaak is nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk betreft het een te sterke reactie van ons afweersysteem (het immuunsysteem) tegen een virus of een bacterie. Momenteel wordt aangenomen dat het gaat om een virus.Een patiënt met multipele sclerose zal echter zijn omgeving niet besmetten.Dat alles maar om te zeggen dat het onderzoek wordt voortgezet.Wat de behandeling betreft, blijkt slechts één molecule die de functie van het immuunsysteem regelt, min of meer te werken: bèta-interferon. Er bestaan nog andere geneesmiddelen om opflakkeringen van de ziekte te behandelen.De geneesmiddelen vertragen de evolutie van de aandoening, maar er bestaat nog geen enkele behandeling die het ziekteproces kan stilleggen of doen keren.

Materiële en psychologische hulp

Daarom biedt de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga hulp aan de patiënten en hun families en ze doet dat reeds vele jaren. Het betreft zowel materiële als psychologische hulp. “Deze operatie is de belangrijkste bron van inkomsten van de liga: ze dekt de helft van de uitgaven van de vzw. Het is dus een zeer belangrijke operatie”, preciseren de verantwoordelijken. Ze maken zich echter zorgen: “Sinds enkele jaren blijft het aantal verkochte chocoladerepen stabiel, terwijl de behoeften alsmaar toenemen: de sociale begeleiding wordt intenser, er worden nieuwe diensten opgericht.” Sinds vele jaren is de chocoladeproducent Galler geassocieerd met de operatie. Een pakje van 4 repen wordt verkocht voor 4 euro. Dus een mooie manier om uzelf of iemand anders plezier te doen. De operatie Chocosleutel vindt plaats in vele handelszaken. De chocolade wordt ook steeds verkocht in de apotheek.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/09/2002 - 00h00 MS-Liga Vlaanderen
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is amyotrofe laterale sclerose? Gepubliceerd op 08/10/2012 - 12h01

Amyotrofe laterale sclerose wordt ook wel de ziekte van Charcot genoemd, naar de man die ze in 1865 voor het eerst beschreef. Het is een gelijktijdige aantasting van de centrale en perifere motorische zenuwcellen , waardoor de spieren geleidelijk ver...

Cannabis: therapeutische toepassingen! Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Recent werd de toestemming gegeven om de pijn bij terminale patiënten te verlichten met cannabis, een drug afkomstig van hennep: een eerste stap naar therapeutische toepassingen waarvan het aantal nog zou kunnen toenemen.

Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

Meer artikels