PUBLICITÉ

Muizen vallen de carpaaltunnel aan!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
-A +A

De computermuis veroorzaakt een permanente spanning in vingers en pols, en wordt ervan beschuldigd het zogenaamde carpaaltunnelsyndroom te veroorzaken.

PUB
Overzicht

Het carpaaltunnelsyndroom wordt gekenmerkt door prikkelingen, een doof gevoel en soms pijn in de vingers. Het wordt veroorzaakt door de compressie van de middenzenuw (nervus medianus) in de carpaaltunnel, die zich aan de voorzijde van de pols bevindt. Het syndroom veroorzaakt meer of minder pijn en kan soms ontaarden in een vingerverlamming. Als de symptomen niet verdwijnen met corticosteroïdeninjecties moet een chirurgische ingreep overwogen worden om de zenuw te bevrijden.

Deze aandoening komt meestal voor bij personen die vaak een hamer of trillende toestellen moeten gebruiken, andere handenarbeid verrichten of een sport beoefenen waarbij ze steeds dezelfde bewegingen maken met de hand. Repetitieve handbewegingen zijn trouwens sowieso een risicofactor: breien, een muziekinstrument bespelen enz. Vandaar dat ook het voortdurende gebruik van de computermuis onder de loep werd genomen als mogelijke oorzaak. En inderdaad: parallel met het toenemende gebruik van informatica-apparatuur, zowel in de bedrijven als in de gezinnen, is ook de frequentie van het carpaaltunnelsyndroom de voorbije jaren permanent gestegen. Ongeveer tien jaar geleden voerden orthopedische chirurgen één of twee carpaaltunneloperaties per week uit, vandaag zijn dat er 10 à 20. Het carpaaltunnelsyndroom is daardoor de belangrijkste indicatie geworden voor handoperaties.

Enkele tips

  • Als u voor uw toetsenbord zit, moeten uw voorarmen een rechte hoek vormen met uw armen.
  • Leg uw polsen niet op de scherpe rand van uw bureau, maar zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben.
  • De positie van uw pols moet hoger zijn dan die van uw vingertoppen.
  • Schaf u een toetsenbord aan met gevoelige toetsen, en beroer ze gewoon in plaats van er hard op te drukken.
  • Idealiter moeten scherm en toetsenbord gescheiden zijn, om ze zo goed mogelijk op te stellen ten opzichte van elkaar en uw comfort te verhogen.
  • Het toetsenbord moet een zeer kleine hellingshoek hebben, om voortdurende compressie van uw polsen te vermijden.
  • Kies voor een stoel met armleuningen, zodat u regelmatig uw armspieren kunt laten rusten.
  • Werkt u meer dan vier uur per dag op uw computer, las dan om de twee uur een pauze in van een kwartier of om het uur een pauze van vijf minuten.
  • Doe regelmatig kleine oefeningen om uw vingers en polsen los te maken. Schud bijvoorbeeld krachtig met uw handen, alsof ze nat waren, of tik met uw vingers op uw bureau, zoals u doet als u zenuwachtig bent, en beweeg ze van rechts naar links.

Hebt u last van kriebelingen of een doof gevoel in uw vingers, of - nog een belangrijker reden - van pijn in vingers of polsen, dan moet u een specialist raadplegen. Hoe sneller het carpaaltunnelsyndroom behandeld wordt, hoe hoger de genezingskansen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Meer artikels