PUBLICITÉ

Muggen bestrijden: kies uw wapens goed!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 15/06/2017 - 15h37
-A +A

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen.
De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Sommige natuurlijke producten op basis van etherische oliën kunnen uitstekende bondgenoten zijn, vooral als u daarnaast nog preventieve maatregelen neemt en bijvoorbeeld een muggennet plaatst.

PUB

Antimuggenmiddel: insecticiden

Mogen we voortaan geen toxische stoffen meer in onze buurt gebruiken om ons tegen muggen te beschermen? Niet per se! De meest drastische methode om te voorkomen dat een mug u steekt, is hem doden met een insecticide. Deze insectenwerende producten zijn te verkrijgen in de vorm van sprays, elektrische apparaatjes die een vloeistof verdampen of antimuggenspiralen (coils).

Maar al deze middelen zijn niet alleen voor het leven van de insecten gevaarlijk. Ze bestaan uit pesticiden van de derde generatie  - de pyrethrinoïden - en zouden bij zoogdieren kankerverwekkend zijn, de hormoonhuishouding verstoren en neurologische stoornissen veroorzaken. U herkent ze aan de naam als u naar de samenstelling van de producten kijkt. Ze eindigen normaal allemaal op ‘thrin’ (transfluthrin, tetramethrin, enz.). Omdat ze toxisch zijn, gebruikt u ze best alleen in extreme situaties - bijvoorbeeld in tropische zones waar heel veel ziektes overdragende muggen zitten (malaria, knokkelkoorts, chikungunya, enz.).

Gebruik ze in dat geval alleen in goed verluchte kamers of buiten, en gebruik ze liefst niet als er kinderen of zwangere vrouwen in de buurt zijn.

Insectenwerende producten

Een tweede, ook heel efficiënte methode is om de muggen te verdrijven met muggenwerende producten. Muggen worden aangetrokken door onze lichaamsgeur (zweten, hoofdhuid, enz.). De beste manier om ze weg te houden, is door hun reukzin te misleiden. Dat is wat de muggenwerende middelen doen. Maar ook deze muggenwerende middelen zijn verre van onschadelijk, ook die kunnen onze gezondheid dus schaden.

De stof die het meest wordt gebruikt bij de bereiding van muggenwerende middelen is DEET (N, N-Dimethyl-3-methylbenzamide). In principe is DEET minder sterk dan een pesticide en wordt het insect erdoor verjaagd, niet gedood dus. Maar een studie uit 2009 (1) bewijst het tegendeel. Onderzoeker Vincent Corbel, de auteur van de studie, waarschuwt zelfs voor de toxiciteit van DEET. Ook DEET zou namelijk het zenuwstelsel van zoogdieren aantasten. In 2013 werd in een nieuwe studie zelfs de doeltreffendheid zelf van DEET in vraag gesteld (2). Muggen die één keer aan DEET zijn blootgesteld, zouden bij een nieuwe blootstelling niet meer op dezelfde manier reageren.

De industrie werkt momenteel aan een nieuwe formule voor een muggenbestrijdend middel dat minder toxisch en even efficiënt zou zijn. In afwachting kunnen we beter het gebruik van muggenwerende producten op basis van DEET of vergelijkbare producten beperken tot tropische streken of mensen die allergisch reageren op muggenbeten.

Initialement publié par Louise Culot, gezondheidsjournaliste le 05/07/2016 - 09h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 15/06/2017 - 15h37

(1) Corbel, V. et al., «BMC Biology», mars 2009. http://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7007-7-47
(2) Stanczyk, N.M. et al.,  Plos One, février 2013. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0054438

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Etherische oliën om muggen te bestrijden Geüpdatet op 17/07/2015 - 17h06

Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën me...

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Meer artikels