PUBLICITÉ

Muggen bestrijden: handleiding in tien punten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h30
-A +A

De muggenwerende producten zijn niet allemaal even onschuldig. Sommige zijn af te raden voor zwangere vrouwen of kleine kinderen. Zonnecrème en muggenwerende crèmes of gels gaan niet goed samen. Hoe kies je het meest doeltreffende antimuggenmiddel en hoe gebruik je het? Ziehier enkele praktische tips.

PUB

Tien praktische tips

1) De werkzame duur van een antimuggenproduct is een zeer belangrijke factor. Zo zijn bijvoorbeeld alle afweermiddelen doeltreffend, maar sommige zijn al na een of twee minuten uitgewerkt, terwijl andere meer dan acht uur blijven werken. De doeltreffendheid van een antimuggenmiddel wordt dus bepaald door de duur van zijn afwerende werking op de muggen.

2) De doeltreffende antimuggenmiddelen zijn de producten met de hoogste concentraties van de volgende werkzame bestanddelen: DEET, IR3535, icaridine, citriodol en EDH. De meeste van die producten zijn in verschillende versies te krijgen: als crème, spray, gel, voor kinderen, volwassenen, voor het gezicht, de handen, enz. Voor kinderen zijn de producten met de werkzame stof citriodol geschikt.

3) Essentiële oliën en citronnella hebben weinig effect op muggen. Antimuggenbanden en ultrasone piepers zijn af te raden.

4) Het gelijktijdige gebruik van zonnecrème en muggenwerend middel vermindert het effect van beide producten aanzienlijk. De enige oplossing is om eerst de zonnecrème aan te brengen en die gedurende een uur te laten inwerken, en dan pas het antimuggenmiddel te gebruiken.

5) Precies daarom ook zijn muggenwerende producten die zowel zonnewerende als muggenwerende stoffen bevatten af te raden.

6) De doeltreffendheid van het muggenwerend product hangt in grote mate af van hoeveel je ervan gebruikt: hoe minder je ervan op de huid smeert, hoe kleiner het effect.

7) Verstuif geen muggenwerende spray op je gezicht, want de producten bevatten toxische stoffen die best niet worden ingeademd. Verstuif er wat van in je handpalm en smeer het product dan op je gezicht.

8) Voor alle antimuggenmiddelen geldt: mijd de lippen, de mond, de neus (slijmvliezen!) en de ogen.

9) Gebruik nooit een antimuggenproduct bij kinderen onder de 3 maanden. Bescherm ze liever met een klamboe (muskietennet).

10) De muggenwerende producten om kleren en klamboes te behandelen moeten dezelfde werkzame bestanddelen bevatten als de hierboven vermelde stoffen, maar dan in een speciale versie voor textiel.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 08/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/08/2016 - 10h30

Officiële aanbevelingen, januari 2006 ; " Le guide Santé voyage ", Daniel Camus en Emmanuel Dutoit, uitgeverij Pasteur.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Alles over gele koorts Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h56

Gele koorts is een ziekte die al eeuwenlang beschreven is. Ze wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat op de mens overgedragen wordt door muggenbeten, en leidt in tropisch Afrika en Zuid-Amerika soms tot ernstige epidemieën. De symptomen van d...

Etherische oliën om muggen te bestrijden Geüpdatet op 17/07/2015 - 17h06

Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën me...

Meer artikels