PUBLICITÉ

Mucoviscidose: aanzienlijke vooruitgang

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00
-A +A

Onlangs is een belangrijke ontdekking gedaan die een duidelijker licht werpt op deze erfelijke ziekte en tot nieuwe behandelingsmogelijkheden zou moeten leiden.

PUB

Mucoviscidose is een erfelijke longziekte waarbij de kleine luchtwegen verstopt raken als gevolg van een ophoping van slijm en een ontsteking van het epitheel die geleidelijk evolueren naar een bacteriële infectie waartegen de luchtwegen geen verweer hebben.

De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijking op het CFTR-gen, dat een rol speelt bij de uitscheiding van chloor en de opname van natrium door het luchtwegepitheel. Ondanks die grondige kennis is er nog altijd geen inzicht in de relatie tussen die genetische wijziging en het ontstaan van mucoviscidose, temeer omdat de onderzoekers tot dusver over geen enkel dierlijk model beschikten, muizen bijvoorbeeld, die deze genetische mutatie vertoonden en de ziekte ontwikkelden. Dat is vandaag wél het geval, en bepaalde ontdekkingen die daaruit voortvloeien, zouden nieuwe behandelingen kunnen opleveren.

Tijdens hun doorgedreven onderzoek stelden de auteurs vast dat deze knaagdieren veel te veel natrium opnemen, waardoor het luchtwegoppervlak uitdroogt. Dat heeft een sneeuwbaleffect tot gevolg: door die uitdroging verhoogt de slijmconcentratie, wat de uitscheiding van bacteriën vertraagt en tot de obstructie van de luchtwegen leidt die zo typisch is voor deze ziekte.

De uitdrogingsgraad van de bronchiën is dan ook een essentiële factor die de vastzetting van het slijm beïnvloedt en daardoor de infecties uitlokt die de obstructie van de luchtwegen veroorzaken. Deze nieuwe inzichten zijn zeer belangrijk voor een beter begrip van de ziekte en zouden nieuwe behandelingsmogelijkheden moeten opleveren, onder meer geneesmiddelen die het luchtwegoppervlak kunnen rehydrateren. Dat is niet alleen nuttig bij mucoviscidose, maar misschien ook bij chronische bronchitis en bronchitis door roken.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00 Nature Medicine, april 2004, on line DOI :10.1038/nm1028.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierov...

Meer artikels