MSA's treffen ook de onderste ledematen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00
-A +A

MSA's of musculoskeletale aandoeningen zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten. Deze aandoeningen spelen een zeer belangrijke sociale en economische rol. Preventie moet zich richten op alle soorten MSA's, onder meer op de aandoeningen die de spieren, de pezen en de zenuwen van de onderste ledematen treffen, en niet alleen op lumbalgieën en op het carpaletunnelsyndroom.

PUB

Musculoskeletale aandoeningen treffen ook de onderste helft van het lichaam

De meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen (MSA's) treffen de bovenste helft van het lichaam (rug, nek, schouder, elleboog, pols...). Belangrijke uitingen ervan zijn de lumbalgieën en het carpaletunnelsyndroom, een aandoening in de pols.
Toch bestaan er ook MSA's van de onderste ledematen die men zeker niet mag vergeten. Ze zijn complex en van uiteenlopende aard. Het gaat meestal om letsels aan de voeten, de enkels en de knieën.

Wat zijn de oorzaken van de MSA's van de onderste ledematen?

Zoals dat het geval is met de MSA's van de bovenste helft van het lichaam, ligt de oorzaak van de musculoskeletale aandoeningen van de onderste ledematen bij een veelvuldige uitvoering van eenzelfde beweging, wat herhaaldelijk leidt tot microletsels. Bij bepaalde gebaren, houdingen en bewegingen, is er duidelijk sprake van een verhoogd risico, bijvoorbeeld wanneer het gewricht extreem belast wordt, bij extreme inspanningen of wanneer een houding lang gehandhaafd wordt.
Uiteraard is er ook een verband met psychosociale factoren en met de werkorganisatie. Daar komen dan nog persoonlijke risico's bij, onder meer de medische antecedenten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2010 - 00h00

Persdossier van het Franse ministerie van Volksgezondheid, april 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Musculoskeletale aandoeningen op het werk Gepubliceerd op 05/06/2012 - 11h21

Rug-, spier- en gewrichts pijn ... Musculoskeletale aandoeningen ( MSA's ) zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van afwezigheid op het werk. Preventie en behandeling zijn bijgevolg uiterst belangrijk, zowel voor het welzijn van de werknemers al...

Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

Meer artikels