PUBLICITÉ

MRSA : binnenkort een vaccin ?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/11/2006 - 00h00
-A +A

MRSA, Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus, met andere woorden: methicillineresistente staphylococcus aureus, is - zoals zijn naam al aangeeft - resistent tegen tal van antibiotica. Toch is er hoop in de strijd tegen dit soort multiresistente bacteriën, want Amerikaanse wetenschappers werken momenteel aan een vaccin.

PUB

MRSA: iedereen is drager

We zijn allemaal potentiële dragers van de staphylococcus aureus, die zich meestal op onze huid of in onze neus nestelt. Als we gezond zijn, is er van die bacterie doorgaans niets te merken, maar als ze binnendringt in ons lichaam, kan ze lichte huidinfecties veroorzaken. Als ze in de longen terechtkomt, kan ze longontstekingen teweegbrengen, en eenmaal in de darmen kan ze ons opzadelen met een voedselvergiftiging. In dat geval is een antibioticabehandeling nodig.

Staphylococcus aureus: een steeds resistentere bacterie

Sinds ongeveer dertig jaar zijn sommige staphylococci aurei echter resistent tegen antibiotica (vandaar ook hun naam). In dat geval zijn de infecties die ze veroorzaken, moeilijker te behandelen. Toch is er geen reden tot paniek, want de staphylococcus aureus treft doorgaans ernstig zieke personen met een verzwakte afweer. Het gaat meestal om ziekenhuispatiënten.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccineren met bacteriën Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Mensen vaccineren met bacteriën... in elk geval origineel! Het onderzoek werd uitgevoerd in België en de uitvinders hebben er een octrooi op aangevraagd.

Staphylococcus aureus, publieke vijand nummer 1 Gepubliceerd op 13/10/2017 - 08h42

De bacterie staphylococcus aureus wordt automatisch geassocieerd met voedselvergiftiging en nosocomiale of ziekenhuisinfecties. Maar de bacterie speelt ook een rol in tal van andere infecties. We nemen deze geduchte ziekteverwekker even onder de loep...

Een vaccin tegen cariës: is het voor morgen? Gepubliceerd op 25/01/2013 - 17h51

Komt er ooit een vaccin tegen cariës dat ons immuun maakt voor tandbederf? Gedaan dan met de bezoeken aan de tandarts en het drie keer poetsen per dag … Hoe staat het vandaag met het vaccin tegen cariës?

Meer artikels