PUBLICITÉ

Smartphones: bescherm uw oren!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 17/01/2006 - 00h00
-A +A

Smartphones kunnen enorm veel nummers bevatten. Hun indrukwekkende prestatievermogen verontrust opnieuw specialisten, die waarschuwen voor de risico's van massaal gebruik van oortelefoontjes...

PUB

Met het ouder worden gaat het gehoor meestal achteruit. Leeftijd is echter niet de enige factor. Zo dreigen steeds meer jongeren gehoorschade op te lopen. Eén van de belangrijkste redenen houdt rechtstreeks verband met muziek. De nieuwste audiovisuele en akoestische technologieën bevorderen de voorliefde voor sterke decibels. Die worden op steeds meer plaatsen nagenoeg ondraaglijk: bioscopen, discotheken, muziekbars, restaurants enz. Een dergelijke geluidsintensiteit houdt reële gevaren in, of het nu gaat om weinig frequente maar dramatische letsels zoals gehoortrauma's of om vroegtijdige veroudering van het gehoorsysteem.

Een gevaar voor ons gehoor

Om doofheid en oorsuizingen te vermijden, zou het volstaan om het aantal decibels te beperken, vooral inzake muziek. Discmans bekleden een afzonderlijke plaats, want ze zijn nog gevaarlijker. De risico's voor de trommelvliezen werden al vastgesteld bij de mp3 en ipods. Welnu, de nog krachtiger smartphones zijn nog tien keer gevaarlijker. De oortelefoontjes versterken immers aanzienlijk het geluidssignaal. Bovendien zijn ze open, waardoor de gebruiker vaak het volume moet verhogen om de omgevingsgeluiden niet te horen. Op die manier krijg je heel gemakkelijk een zeer schadelijk geluidsniveau. Specifiek voor de toestellen van de nieuwste generatie is dat ze een veel grotere autonomie hebben (ze kunnen tien keer meer nummers bevatten, en ook de batterij gaat veel langer mee). Op die manier neemt niet alleen de geluidssterkte, maar ook de luisterduur toe.

Praktische tips om uw trommelvliezen te beschermen

Dean Garstecki, voorzitter van het Northwestern's Communication Sciences and Disorders Department (Verenigde Staten) en gehoorspecialist, raadt de zogenaamde 60 %-regel aan gedurende 30 minuten. Met andere woorden: maximum een halfuur luisteren met een matige geluidssterkte (nauwelijks meer dan de helft van de maximumcapaciteit van uw toestel). Een andere mogelijkheid is: een hoofdtelefoon gebruiken die volledig uw oren bedekt en de achtergrondgeluiden vermindert. Helaas neemt zo'n hoofdtelefoon meer plaats in en is hij minder discreet én duurder.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 17/01/2006 - 00h00

Persbericht van de vereniging 'Journée nationale de l'audition' (JNA, Nationale Dag van het Gehoor), november 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Nachtelijke angstaanvallen: hoe moet u reageren? Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Een nachtelijke angstaanval bij kinderen is iets wat veel indruk maakt op de omgeving. Voor het kind zelf houdt het evenwel geen enkel gevaar in. En het fenomeen is ook niet zo zeldzaam! Kent u het? En weet u ook hoe u ermee moet omgaan?

Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven? Geüpdatet op 31/12/2012 - 11h39

Vitamines en mineralen zijn essentiële elementen voor opgroeiende kinderen, maar net als bij volwassenen volstaat een gezonde en afwisselende voeding meestal om hun behoeftes te dekken. Toch is de verleiding groot - en zeker in de winter - om kindere...

Meer artikels