Het verkeer, concerten, walkmans, mp3-spelers, de radio... allemaal verschillende geluidsbronnen. En dikwijls is het geluidsniveau van dien aard dat het gepaard gaat met risico's op gehoorletsel. Maar opgelet, de risico's zijn niet alleen maar een kwestie van geluidsniveau. Ook de duur van de blootstelling aan geluid is uiterst belangrijk. Een voorbeeld? Voor een walkman of mp3-speler op maximaal volume geldt een maximum van 2 uur... per week!

Gehoorproblemen, een kwestie van volume én van duur
Een groep professionals uit de muzieksector, verenigd in de organisatie Agi-son, waarschuwt tegen de duur van de blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Het is inderdaad zo dat het geluidsniveau niet de enige risicofactor is voor gehoorschade. Ook de duur van de blootstelling kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Vanaf 90 decibel (dB) kan je al gehoorschade oplopen. In werkelijkheid worden wij constant blootgesteld aan veel hogere geluidsniveaus: een drukke verkeersweg haalt gemakkelijk 95 dB, sommige muziekinstrumenten (koperblazers, slagwerk...) bereiken 100 dB, evenals een walkman op
maximaal geluidsniveau, terwijl concerten en discotheken geluidsniveaus laten optekenen tot 105 dB, het maximaal toegelaten niveau.
Welke zijn de risico's?
Iedereen beschikt over een persoonlijke gevoeligheid voor geluid. Het is dus best mogelijk dat bij gelijke blootstelling aan geluid sommige personen gehoorproblemen zullen krijgen en anderen niet. De risico's hebben echter niet uitsluitend te maken met het geluidsniveau.
Wanneer je gedurende een te lange periode aan hoge geluidsniveaus wordt blootgesteld, loop je het risico om je gehoor te beschadigen.
Sommigen zijn onderhevig aan tijdelijke symptomen zoals oorsuizingen, fluittonen of een gevoel van gedempt geluid. Deze symptomen verdwijnen wanneer het gehoor opnieuw tot rust is gekomen. Het zijn eigenlijk waarschuwingssymptomen die je niet in de wind mag slaan.
Er kan eveneens tinnitus optreden, doorlopende of onderbroken oorsuizingen of fluittonen. Er is sprake van tinnitus wanneer iemand een geluid gewaarwordt zonder dat er een externe bron aan te wijzen is.
Men hoort geluiden die er niet zijn. Anderen hebben dan weer last van hyperacusis, een overgevoeligheid voor geluid. Men ervaart dan veel geluiden als te sterk en onaangenaam. En dan is er ten slotte nog de doofheid, waarbij sprake is van een onomkeerbare beschadiging van de zintuigcellen in het binnenoor.
Perscommuniqué van AGI-SON (een vereniging die oplossingen nastreeft voor het probleem van overdreven blootstelling aan lawaai), september 2006.