PUBLICITÉ

Mp3-spelers en gehoorproblemen: beperk het volume maar ook de duur !

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/02/2011 - 11h38
-A +A

Het verkeer, concerten, walkmans, mp3-spelers, de radio... allemaal verschillende geluidsbronnen. En dikwijls is het geluidsniveau van dien aard dat het gepaard gaat met risico's op gehoorletsel. Maar opgelet, de risico's zijn niet alleen maar een kwestie van geluidsniveau. Ook de duur van de blootstelling aan geluid is uiterst belangrijk. Een voorbeeld? Voor een walkman of mp3-speler op maximaal volume geldt een maximum van 2 uur... per week!

PUB

Gehoorproblemen, een kwestie van volume én van duur

Een groep professionals uit de muzieksector, verenigd in de organisatie Agi-son, waarschuwt tegen de duur van de blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Het is inderdaad zo dat het geluidsniveau niet de enige risicofactor is voor gehoorschade. Ook de duur van de blootstelling kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Vanaf 90 decibel (dB) kan je al gehoorschade oplopen. In werkelijkheid worden wij constant blootgesteld aan veel hogere geluidsniveaus: een drukke verkeersweg haalt gemakkelijk 95 dB, sommige muziekinstrumenten (koperblazers, slagwerk...) bereiken 100 dB, evenals een walkman op
maximaal geluidsniveau, terwijl concerten en discotheken geluidsniveaus laten optekenen tot 105 dB, het maximaal toegelaten niveau.

Welke zijn de risico's?

Iedereen beschikt over een persoonlijke gevoeligheid voor geluid. Het is dus best mogelijk dat bij gelijke blootstelling aan geluid sommige personen gehoorproblemen zullen krijgen en anderen niet. De risico's hebben echter niet uitsluitend te maken met het geluidsniveau.
Wanneer je gedurende een te lange periode aan hoge geluidsniveaus wordt blootgesteld, loop je het risico om je gehoor te beschadigen.
Sommigen zijn onderhevig aan tijdelijke symptomen zoals oorsuizingen, fluittonen of een gevoel van gedempt geluid. Deze symptomen verdwijnen wanneer het gehoor opnieuw tot rust is gekomen. Het zijn eigenlijk waarschuwingssymptomen die je niet in de wind mag slaan.
Er kan eveneens tinnitus optreden, doorlopende of onderbroken oorsuizingen of fluittonen. Er is sprake van tinnitus wanneer iemand een geluid gewaarwordt zonder dat er een externe bron aan te wijzen is.
Men hoort geluiden die er niet zijn. Anderen hebben dan weer last van hyperacusis, een overgevoeligheid voor geluid. Men ervaart dan veel geluiden als te sterk en onaangenaam. En dan is er ten slotte nog de doofheid, waarbij sprake is van een onomkeerbare beschadiging van de zintuigcellen in het binnenoor.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/02/2011 - 11h38

Perscommuniqué van AGI-SON (een vereniging die oplossingen nastreeft voor het probleem van overdreven blootstelling aan lawaai), september 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diskman: welk risico voor het gehoor? Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Op wandel, in de auto, de trein, de metro en zelfs in huis: overal nemen we onze diskman mee. Het is zo ver gekomen dat sommigen niet meer zonder kunnen. Wat zijn de risico's voor onze oren? Het aantal decibels uiteraard en de blootstellingsduur!

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Geluidshinder Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het oor is een fragiel orgaan en gehoorstoornissen ten gevolge van geluidstraumata kunnen onomkeerbaar zijn. De geneeskunde staat nog vrij machteloos ten aanzien van problemen van gehoorverlies. Hou dus rekening met het gevaar van te veel lawaai en n...

Meer artikels