Blog : " Blog van de redactie "
De maand oktober was gewijd aan borstkanker. In november worden mannen nu - een beetje als tegenhanger - aangemoedigd om hun snor te laten staan.
De bedoeling is om prostaatkanker meer bespreekbaar te maken, want het is nog te vaak een taboe.

Aandacht in de media vragen voor kanker via gezichtsbeharing
Het is een van de initiatieven die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. Sinds1999 beslissen mannen overal ter wereld om in november hun snor niet meer af te scheren. Van meet af aan hebben ze de vele gesprekken die uit hun initiatief zijn voortgevloeid gebruikt om geld in te zamelen en de verenigingen die zich inzetten voor een goed doel meer bekendheid te geven.
Vandaag is het initiatief gericht op het algemeen bespreekbaar maken van prostaatkanker.
Prostaatkanker: nog te vaak een taboe
Over borstkanker zijn al heel wat artikels geschreven en reportages gemaakt. Rond prostaatkanker blijft het veel stiller.
Moeten we de oorzaak zoeken in onze door de media gedomineerde samenleving?
Borstkanker treft vaak nog relatief jonge vrouwen. Mannen die prostaatkanker krijgen, zijn over het algemeen ouder (de gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is 71 jaar). De leeftijd maakt een sterfgeval minder schokkend en de slachtoffers minder ‘sexy’. Al moet gezegd dat prostaatkanker ook voorkomt bij jongere mannen en dat de kanker in dat geval vaak veel agressiever is.
Er zijn ook aspecten aan prostaatkanker die taboe zijn. Zo wordt de erectie - en symbolisch dus de mannelijkheid - erdoor bedreigd en kan er een verlies van continentie optreden. Het is dus niet vanzelfsprekend voor mannen om dat onderwerp in het publiek aan te kaarten.
#E#Ook voor borstkanker bestonden er taboes. Het wegnemen van de borst tast immers de vrouwelijkheid aan. Maar net dankzij de inspanningen om de ziekte onder de aandacht van de media te brengen, is het probleem nu veel beter bekend en ook meer aanvaard.#E#
Het is dus een goede zaak dat prostaatkanker meer en meer bekendheid krijgt. Dat maakt het voor alle slachtoffers makkelijker om ermee te leven.