PUBLICITÉ

De morning-afterpil, hoe werkt dat?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/01/2012 - 15h58
-A +A

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voor scherpe nagels), de pil vergeten... Deze en andere situaties kunnen aanleiding geven tot een ongewenste zwangerschap, kortom een rampscenario.

PUB

De morning-afterpil, een noodoplossing

De morning-afterpil mag enkel worden gebruikt in kritieke situaties, na geslachtsgemeenschap zonder bescherming of met een slechte bescherming. 

 

Hoe werkt de morning-afterpil en hoe moet men ze innemen?

De morning-afterpil blokkeert de eisprong (of ovulatie) en verhindert zo bevruchting, althans als ze zeer snel wordt ingenomen: de pil is voor 95% doeltreffend als ze binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap wordt ingenomen en voor 85% als ze binnen 72 uur wordt ingenomen. Een nieuwe pil, EllaOne, kan tot 5 dagen na onbeschermde seks ingenomen worden. Morning-afterpils kunnen soms braken veroorzaken, maar dit is niet ernstig. Wel moet men ervoor zorgen dat men de tablet zelf niet uitbraakt.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman le 27/08/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 15h58

Psychonet Production

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zes vragen over de morning-afterpil Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h49

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

De morning-afterpil vergeten? Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Ongewenste zwangerschap bij adolescenten blijft een groot probleem, hoewel er een spoedcontraceptie bestaat. In Engeland werd in arme wijken een enquête gehouden om na te gaan waarom jonge vrouwen de morning-afterpil niet gebruiken.

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen b...

Meer artikels