PUBLICITÉ

Morieljes: altijd goed laten garen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/05/2008 - 00h00
-A +A

Elk jaar komen er gevallen van voedselvergiftiging voor door het eten van morieljes. Straks komt het paddenstoelenseizoen er weer aan, een goede gelegenheid dus om nog even stil te staan bij de voorzorgsmaatregelen die het plukken en/of eten van morieljes en andere soorten paddenstoelen vergen.

PUB

Voedselvergiftiging door morieljes komt zelden voor, maar is reëel

Morieljes zijn paddenstoelen die je normaal kunt eten zonder risico's te lopen voor je gezondheid. Toch stellen de antigifcentra elk jaar een aantal gevallen van voedselvergiftiging vast. Zo'n vergiftiging komt zelden voor en uit zich 5 tot 12 uur na het eten in neurologische stoornissen (beven, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, gezichtstoornissen) en soms ook spijsverteringsproblemen (misselijkheid, braken, diarree). In de helft van de gevallen is de oorzaak het overdadig nuttigen van morieljes, in de andere helft het onvoldoende garen.

Voor morieljes gelden de volgende voorzorgsmaatregelen:

1. Eet morieljes in redelijke hoeveelheden.
2. Eet nooit rauwe morieljes.
3. Eet ze pas na voldoende garen.
4. Bewaar ze in de koelkast en verwerk ze zo snel mogelijk na de aankoop of het plukken.
5. Als u ze zelf plukt, pluk dan alleen paddenstoelen die perfect identificeerbaar en in een onberispelijke staat zijn. Laat ze voor het bereiden zien aan een specialist, een apotheker bijvoorbeeld of iemand van de plaatselijke mycologievereniging.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/05/2008 - 00h00 Persbericht van het Franse ministerie voor gezondheid, 18 april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
2008, het jaar van de aardappel Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de aardappel. Dat gebeurde op vraag van de wereldvoedselorganisatie FAO (Food and Agriculture Organisation) die de aardappel erkent als basisvoedsel voor de wereldbevolking. Een...

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°14 Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

U wil afvallen en een mooie, platte buik hebben tegen dat u straks op vakantie gaat? Het kan, zonder dat u zich van alles moet ontzeggen. Doe in plaats daarvan meer fysieke inspanningen: sit-ups en elke dag stappen zijn absoluut noodzakelijk. Drink w...

Meer artikels