PUBLICITÉ

Mooie tanden voor onze viervoeters

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 06/04/2005 - 00h00
-A +A

Mond- en tandaandoeningen zijn momenteel één van de meest voorkomende problemen bij honden en katten. Ook dit keer liggen hun gezondheid en comfort in uw handen!

PUB

Verkies droogvoer

Tussen 4 en 7 maanden verliezen pups en kittens hun melktanden en krijgen ze hun definitief gebit. Vanaf dan moet u goed zorg dragen voor de 42 tanden van uw hond en de 30 tanden van uw kat. Het belangrijkste daarbij is dat u het dier een evenwichtige voeding geeft in de vorm van droogvoer. Dat schuurt de tanden immers bij het kauwen en vertraagt op die manier de vorming van tandplaque. Zoetigheden zijn uit den boze. Er bestaan namelijk koekjes speciaal voor honden, en die zijn veel gezonder. Ga elk jaar met uw dier op bezoek bij de veearts, om zijn gebit te controleren en na te gaan of een ontkalking nodig is. Let ook op de "schatten" die uw hond op de kop tikt als u hem uitlaat. Stukken hout en steen kunnen immers tandbreuken en secundaire infecties veroorzaken.

Weg met tandplaque!

Na elke maaltijd vormt er zich een afzetting van etensresten op de tanden van onze geliefde huisdieren. Er woekeren massa's bacteriën die een laag vormen, de zogenaamde "tandplaque". Die plaque leidt tot de groei van andere bacteriën en tot kalkvorming. Als die kalk op de tanden blijft, veroorzaakt hij een ontsteking van het tandvlees, dat rood wordt en begint te zwellen. Dat is pijnlijk en leidt tot kauw- en eetproblemen. Het dier begint dan soms overvloedig te kwijlen en uit zijn bek te stinken. Deze ontsteking moet behandeld worden met een ontkalking, zo niet tast de kalk geleidelijk de structuren aan die de tanden doen vasthechten aan het kaakbeen. Daardoor komen de tanden los en vallen ze uit. Naast kalk bedreigen nog andere stoornissen de mond van onze katten. Zo bestaat er een ziekte met onbekende oorzaak die de tandhals en de tandwortel vernietigt. Bovendien kan de mond van de kat intens reageren op sommige ziekten, onder meer virusinfecties, en pijnlijk ontstoken raken. Er bestaan daartegen antivirale middelen, maar soms is alle tanden uittrekken de enige oplossing. Ten slotte kan ook tandbederf voorkomen bij honden en katten, ook al is het veel zeldzamer dan bij de mens. Helaas moet de aangetaste tand vaak uitgetrokken worden.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 06/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels