PUBLICITÉ

Mooie principes: wees op uw hoede voor manipulatie!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 11/12/2007 - 00h00
-A +A

Wij hebben allemaal een eigen moraal en wij kennen ook de regels van de gemeenschappelijke moraal. Maar wanneer wij ons niet goed in ons vel voelen met die grote principes, dan voelen we ons onpasselijk. Sommige mensen hebben er geen problemen mee om te profiteren van uw gevoel van onbehagen. Wees op uw hoede…

PUB

Manipulatoren bespelen uw gevoelens en geven de indruk in harmonie te leven met uw principes, zodat zij uiteindelijk alles van u gedaan krijgen. Zij manipuleren u in een bepaalde positie zodat u niet meer durft weigeren.
"Wat doe je dit weekend? Niets bijzonders? Oh, dan ga je me komen helpen verhuizen. Je zegt altijd dat het, in onze egoïstische wereld, belangrijk is elkaar te helpen. Nu moet jij ook eens gedienstig zijn…" U voelt zich helemaal in de val gelokt. Die persoon heeft uiteraard het recht om beroep te doen op uw hulp, maar hij of zij zou u ook moeten respecteren. Die persoon heeft hulp nodig, dat is duidelijk, maar dat geeft hem of haar het recht niet om uw behoeften en verplichtingen te negeren. U moet misschien bepaalde dingen doen samen met uw kinderen, gaan winkelen of familie gaan bezoeken… U hebt misschien zin om met rust gelaten te worden. Trouwens, die persoon is een collega die u niet echt op prijs stelt. Die collega heeft het recht niet om u zijn of haar behoeften op te leggen zonder u te laten beslissen of u al dan niet wil of kan helpen. De situatie geeft hem of haar evenmin het recht om u te laten geloven dat u uw eigen principes niet respecteert indien u weigert te helpen.

Een gevoel van onbehagen

Wie op een dergelijke manier gemanipuleerd wordt, merkt dat meestal niet meteen. Hét signaal dat bij u een belletje moet doen rinkelen, is het gevoel van onbehagen. Terwijl de andere u vertelt dat u volgens uw principes gehandeld hebt, bent u niet gelukkig dat u toegegeven hebt. U beseft goed dat men u gemanipuleerd heeft. Aangezien het beter is te voorzien dan te genezen, moet u in de toekomst de voorstellen die beroep doen op uw principes toch maar niet meer te letterlijk nemen. En zeker niet wanneer het iemand anders is die op de eerste plaats voordeel haalt uit het voorstel!

Wat belangrijk is, is dat het lijkt alsof u de enige bent die de mooie principes moet respecteren. Het gaat niet om "wij moeten proberen de anderen te helpen", en nog minder om "ik moet proberen de anderen te helpen", maar alleen om "jij moet de anderen helpen…". De manipulator past de moraal toe op de anderen, en op u in het bijzonder, maar nooit op zichzelf. "Jij moet aan de anderen denken" betekent in feite "jij moet vooral aan mij denken". "Jij moet besparen" (zodat ík kan kopen wat ik wil) of "Jij moet meer werken" (omdat het mij beter uitkomt).

Bang om gezichtsverlies te lijden

U bent in de val gelokt: indien u weigert, wordt stilzwijgend gezegd dat u egoïst bent, niet gedienstig, verkwistend, lui… Dat u dus niet in harmonie leeft met uw eigen waarden. En het is niet aangenaam om het gevoel te hebben dat men geen goed mens is. Het gevolg is dat u niet durft weigeren om toch maar te beantwoorden aan het beeld dat u van uzelf wil hebben. En toch blijft het vanbinnen knagen. Uiteindelijk slaagt een egoïstische manipulator, die alleen maar aan zichzelf denkt, erin u te doen geloven dat ú egoïst bent omdat u hem of haar niet gehoorzaamt! Daarom precies gaat het hier om manipulatie. Door dit tijdig in te zien, zult u erin slagen om u te verwijderen van het web dat de manipulator rond u aan het weven is.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 11/12/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksuele moraal? Denkt u erover na? Gepubliceerd op 11/07/2011 - 17h53

Het woord moraal is vandaag een beladen term. Vooral als hij in verband gebracht wordt met seksualiteit. En toch heeft iedereen een bepaalde persoonlijke moraal , al dan niet bewust en al dan niet doordacht.

Meer artikels