PUBLICITÉ

Mooie melktanden = mooie definitieve tanden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00
-A +A

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moeten kinderen veel zorg dragen voor hun melktanden. Die vallen weliswaar uit, maar hun gezondheid is bepalend voor die van de latere definitieve tanden. Uitleg en preventietips…

PUB

Het gebit vormt zich vanaf de eerste melktanden. Die zijn dan ook essentieel voor de ontwikkeling van de latere tanden, maar ook voor de groei van het kind. Vandaar dat men niet mag wachten tot er een probleem ontstaat en nog minder tot het definitieve gebit zich vormt om regelmatig op bezoek te gaan bij de tandarts. Het eerste consult is al aan te raden vanaf 18 maanden, onder meer om het risico op tandbederf na te gaan.

Het uitkomen van de allereerste tandjes kondigt meteen ook de overschakeling aan op vaste voeding. Door te kauwen, past het spijsverteringskanaal van de baby en later van het kind zich aan aan volwassenenvoeding, ontwikkelt het kind zijn gezichtsspieren en krijgt het een harmonieus gezicht. Dankzij zijn eerste tandjes leert het om niet te slissen en ervaart het wat een glimlach allemaal vermag… Of het kind een gezond gebit zal krijgen, hangt dan ook af van zijn melktanden.

Bovendien mag u niet vergeten dat, als een melktand aangetast raakt (door een trauma of infectie bijvoorbeeld), ook de kiem van de definitieve tand die daar al vlak onder zit, getroffen kan worden, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het definitieve gebit.

Van bij het minste probleem is een klinisch of radiologisch onderzoek door een tandchirurg absoluut noodzakelijk. Maar ook als alles goed gaat, is een goede preventie vereist. Al die bezoeken aan een specialist zijn in tal van opzichten nuttig: hij stelt u gerust, geeft u persoonlijk advies en informatie over hygiëne en voeding, spoort slechte gewoonten op (zuigfles met suikerwater, fopspeen gedrenkt in honing of suiker, duimzuigen, …) en last but not least: legt het kind uit hoe het op de juiste manier zijn tanden moet poetsen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00 Gezondheidsdossiers van la CPAM de la Manche, 'Preventie en een gezond gebit'.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? D...

Meer artikels