PUBLICITÉ

Mononucleosis infectiosa of klierkoorts

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/03/2003 - 00h00
-A +A

Mononucleosis infectiosa (MNI) is een acute infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. De ziekte is goedaardig, maar veroorzaakt een uitgesproken vermoeidheid. MNI komt vooral voor bij adolescenten en jonge volwassenen.

PUB

Welke is de oorzaak ?

Het Epstein-Barr-virus (EPV) maakt deel uit van de familie van de herpesvirussen. In het lichaam vermenigvuldigt het virus zich in bepaalde witte bloedcellen, de lymfocyten. De incubatieperiode bedraagt 4 tot 6 weken. MNI is meestal asymptomatisch (veroorzaakt geen klinische tekenen). De overdracht gebeurt door speeksel, vandaar de naam "kissing disease".

Praktische tips

De eerste maanden na een mononucleosis is de patiënt vaak erg moe. Vermijd dan ook zware inspanningen.Tijdelijk stoppen met sporten (ongeveer 2 tot 3 maanden).

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
systje

uit bloedonderzoek blijkt mijn Epstein Barr VCA IgG +266(3) te zijn.
Zijn dat normale waarden gezien het referentie maar -20 mag zijn.
Ik ben al 3 jaar op zoek vanwaar mijn extreme moeheid

PUBLICITÉ
Lees ook
Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere...

Intense vermoeidheid: is het mononucleose (klierkoorts)? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h01

Mononucleose is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Vooral tieners en jonge volwassenen krijgen ermee te maken. Een van de bekendste symptomen van deze ziekte is een onverklaarbare grote vermoeidheid, maar mon...

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Meer artikels