PUBLICITÉ

Mondaften

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Aften - of erosie van het mondslijmvlies - zijn een zeer onschuldig probleem. Toch kunnen deze zweertjes op een ernstige aandoening wijzen, zoals de ziekte van Behcet of de ziekte van Crohn.

PUB

In de praktijk

De "gewone" aft komt het vaakst voor. Hij is episodisch, recidiveert en manifesteert zich met opstoten, zowel bij volwassenen als bij kinderen. U kunt deze aften voorkomen door regelmatig uw tanden te poetsen.

Wat zijn de oorzaken?

Aften zijn letsels die verschijnen op alle slijmvliezen, zowel de mondslijmvliezen als de genitale en digestieve slijmvliezen. Het gaat daarbij om een erosie of een oppervlakkige verzwering van het slijmvlies, dat vaak rood is aan de rand en wit tot geelachtig in het midden. De belangrijkste oorzaken zijn virale en bacteriële infecties (tanden, amandelen, enterovirussen, toxoplasmose, aids, …), auto-immuunziekten (vooral de ziekte van Crohn en de ziekte van Behcet, waarbij vaak zowel mondaften als digestieve aften voorkomen, naast tal van andere symptomen), sommige eetwaren zoals noten, kaas (gruyère) en chocolade, en bepaalde vormen van vitamine B12-tekort. Aften kunnen ook ontstaan na zware vermoeidheid of psychologische stress.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aften: de oorzaak opsporen Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Aften zijn een oppervlakkige verzwering van de mond-, spijsverterings- en/of genitale slijmvliezen. Al zijn ze meestal onschuldig, toch moet de oorzaak opgespoord worden als ze terugkeren: bepaalde geneesmiddelen, de ziekte van Crohn, de ziekte van B...

Van gingivitis naar parodontitis… Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h00

Parodontitis is eigenlijk een gevorderd stadium van gingivitis of tandvleesontsteking. De oorspronkelijke ontsteking van het tandvlees breidt zich geleidelijk aan uit naar het onderliggende steunapparaat van de tand. De aandoening is de voornaamste o...

Meer artikels