PUBLICITÉ

De mond, spiegel van onze gezondheid

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli op 28/04/2015 - 16h10
-A +A

De mondholte staat in rechtstreeks verband met de rest van ons lichaam. Mond- of tandaandoeningen kunnen zo wijzen op algemene ziektes.  Omgekeerd kunnen ze factoren worden die dat soort ziektes nog verergeren.

PUB

Mond- en tandaandoeningen als aanwijzing van een algemene ziekte

Heel wat mond- en tandaandoeningen komen voort uit een algemeen gezondheidsprobleem en zijn in dat geval symptomen van een ziekte. Mondproblemen zoals candidose, steeds weer terugkerende herpes, plots opkomende aft of de ziekte van Kaposi wijzen bijvoorbeeld op een verandering van het lokale bacteriële ecosysteem of van het afweersysteem. Ze zijn trouwens typisch voor patiënten met verminderde immuniteit (dragers van het aidsvirus, patiënten met systeemlupus). Bij sommige virale aandoeningen zoals hepatitis worden er soms ook lichenen (huidaandoening) vastgesteld. Ook aandoeningen van het tandvlees (gingivitis) en het parodontium (parodontitis) wijzen soms op stofwisselingsziektes zoals diabetes.

Weerslag van mond- en tandaandoeningen op de algemene gezondheid

De mond kan omgekeerd ook de haard van een infectieziekte zijn die dan andere delen van het lichaam aantast. De microben of bacteriën in onze mond kunnen zich namelijk via het bloed verspreiden en zo overgedragen worden op een ander orgaan. Deze aantasting kan ernstig zijn en soms zelfs een serieuze handicap in het leven gaan vormen.
Nemen we bijvoorbeeld infectieuze endocarditis. Deze infectie van de hartkleppen wordt meestal veroorzaakt door streptokokken en is elk jaar goed voor 1.500 gevallen. Het aantal gevallen van endocarditis veroorzaakt door orale streptokokken daalt nu wel, maar in 15 tot 25% van de gevallen is de infectie nog altijd fataal voor de patiënt.
Deze mond- en tandaandoeningen kunnen andere algemene complicaties veroorzaken, zoals nefritis (nierinfectie), acute gewrichtsreuma, sinusitis, recidiverende neus-, keel- en oorinfecties  (laryngitis, angina, bronchitis…).

Naast deze infectieuze problemen kunnen er ook meer functiegerichte problemen optreden. Zo kan het uitvallen van de achterste tanden vaak leiden tot een verminderd kauwvermogen en - op lange of minder lange termijn – tot stoornissen in de spijsvertering. Kauwen is immers de eerste stap van het spijsverteringsproces. Het is dan ook duidelijk dat onvoldoende kauwen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken (slokdarmontsteking, opgeblazen gevoel…).

De mond speelt tot slot ook een belangrijke esthetische rol. Als de voorste tanden (snij- en hoektanden) ontbreken, zorgt dat voor invallende gezichtstrekken. De rimpels worden ook dieper en de kin komt meer naar voren. Allemaal elementen waardoor iemand er ouder uitziet dan hij in werkelijkheid is.

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli le 31/01/2012 - 10h50 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli le 28/04/2015 - 16h10
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de bas...

De grootste vijanden van onze tanden Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h14

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden . H...

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Meer artikels