Het is niet zo eenvoudig voor ouders om bij hun kind via een gewone inspectie van de huid het onderscheid te maken tussen eczeem, een lichte vorm van psoriasis of luieruitslag. Een hydraterende crème helpt lang niet altijd, alhoewel veel ouders er automatisch naar grijpen en zo een geschikte behandeling te lang uitblijft. We nemen de vijf meest voorkomende huidziekten bij kinderen - waaronder molluscum contagiosum, atopische dermatitis en eczeem - onder de loep. Wacht niet om ze te behandelen als u ze bij uw kind ontdekt!

Molluscum contagiosum
Zoals wratten worden deze kleine huidblaasjes - ook bekend als waterwratten - veroorzaakt door een virale infectie met het Molluscipoxvirus molluscum contagiosum. De aandoening treft 2 tot 10 % van de kinderen (met een piek tussen 2 en 10 jaar), maar soms ook volwassenen (10% van de gevallen) gedurende 6 tot 9 maanden, in zeldzame gevallen zelfs meerdere jaren. Molluscum contagiosum komt dus vrij veel voor bij kinderen (zeker als ze last hebben van eczeem) en is even besmettelijk als luizen. Kinderen besmetten zichzelf (bijvoorbeeld door te krabben), waardoor de molluscum-wratjes zich uitbreiden. Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact of via handdoeken, kleren en dergelijke en in warme en vochtige omgevingen (zwembaden). Molluscum contagiosum kan zelfs zonder behandeling jarenlang vanzelf afnemen. Visueel zijn het kleine huiduitwassen (papels) van 1 tot 5 mm doorsnee met een centrale indeuking (delle). Gemiddeld telt men 10 tot 20 molluscum contagiosum-wratjes op het hele lichaam, maar soms ook 100 tot 200. De zones waar deze wratten zich bij kinderen het meest nestelen, zijn de armen, de borst en de benen.
Dermatoloog dr. Aude Maza-Rioland: «De behandeling van molluscum contagiosum begint met een goede algemene hydratatie van de huid, want waterwratten voelen zich goed op een droge huid. Ik raad lauwe waterbadjes aan van een tiental minuten met een verzachtend product (olie, zeeploze zeep, wascrème), maar zeker niet met een te sterk detergent. Aarzel niet om de wondjes in te smeren met een huidzalf met een corticoïde als er rond de waterwratten rode plekken eczeem zitten. Kinderen krabben namelijk vaak aan die uitslag, waardoor het virus zich naar andere plaatsen op het lichaam kan verspreiden. De behandeling van molluscum zelf moet zo vroeg mogelijk gebeuren om verspreiding van de wratjes te voorkomen. Sommige artsen kiezen voor de fysieke vernietiging van de wratten en doen daarvoor een curettage. De wratten worden dan met een heel klein scalpel weggesneden. Andere artsen kiezen voor cryotherapie (bevriezen) met vloeibaar stikstof.
Maar de trend is tegenwoordig dat ouders molluscum contagiosum bij hen thuis behandelen met kaliumhydroxide (chemische behandeling). De vloeistof moet worden aangebracht in het centrum van elk blaasje. Dat verdwijnt dan na ongeveer een maand of iets langer. Wondjes die niet weggaan, kunnen dan nog via curettage worden verwijderd».
Eczeem (atopische dermatitis)
Atopisch eczeem (ook bekend als atopische dermatitis) is een inflammatoire, zogenaamd prurigineuse huidaandoening. Die term slaat op het feit dat de huidwondjes systematisch gepaard gaan met jeuk (pruritus). Het eczeem komt voor vanaf de tweede levensmaand. 10-15% van de kinderen hier in Europa krijgt ermee te maken. Het eczeem is chronisch, verloopt met opstoten door ontstekingen, wordt dan vanzelf minder of flakkert ’s winters weer op als het koud is en de huid ook droger is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het eczeem niet altijd van nature allergisch en wordt het ook niet altijd veroorzaakt door stress. Wel is erfelijke vatbaarheid voor atopische dermatitis bewezen.
Het eczeem manifesteert zich door onduidelijk afgebakende rode plekken over het hele lichaam. Die plekken jeuken, soms etteren ze of schilferen ze zelfs af. Bij baby’s komt de uitslag voor op de wangen, de buitenkant van de dijen en kuiten en op de romp.
Dr. Aude Maza-Rioland: «Voor de behandeling van eczeem bestaat er helaas een hardnekkige corticofobie. Corticoïden (middelen op basis van cortisone) boezemen nog altijd angst in. Daarom wordt het eczeem meestal vrij laat verzorgd, waardoor het risico bestaat dat de uitslag besmet raakt door bacteriën zoals stafylokokken (gele, etterende korsten met koorts als gevolg) of zelfs door virussen zoals molluscum contagiosum. Eén keer per dag moet een dermocorticoïde (die vermindert de ontsteking) op de plekken worden aangebracht tot die volledig verdwenen zijn. Om uitbreiding van het eczeem tegen te gaan, moet er een hydraterende crème op de niet aangetaste huid worden aangebracht. Zo kan de huidbarrière hersteld worden».
Naar aanleiding van een gesprek met dr. Aude Maza-Rioland, dermatoloog (Toulouse), op het symposium “Dermatologie pédiatrique de la tête aux pieds: les dermatoses fréquentes sont-elles trop banalisées?” georganiseerd door de laboratoires Pierre Fabre Dermatologie (december 2015)