PUBLICITÉ

Mollusca contagiosa: besmettelijke puistjes

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015 - 13h05
-A +A

Mollusca contagiosa? Een naam die u vertrouwd in de oren klinkt?

Met reden, want het gaat hier om een zeer frequente huidaandoening die vooral voorkomt bij kinderen.

Wat is mollusca contagiosa? Hoe raakt men besmet? Hoe behandelen?

PUB

Molluscae contagiosae: wat is het?

Molluscae contagiosae zijn kleine huidletsels met een doorsnede tussen 2 en 8 mm.

We vinden ze terug in zeer uiteenlopende hoeveelheden, meestal op het gezicht, in de hals, de lies, de schaamstreek, de knieholte en onder de oksels. Zoals hun naam aangeeft, zijn ze uiterst besmettelijk. Ze kunnen echter geen kwaad.

Molluscae hoeven zelfs niet speciaal behandeld te worden, want ze verdwijnen spontaan tussen de 6 maand en 5 jaar.

Toch is een behandeling nuttig, niet alleen om een verhoogd besmettingsrisico te vermijden, maar ook om esthetische redenen. Puistjes zijn immers niet bepaald aantrekkelijk!

Hoe raakt men besmet met de molluscae contagiosae?

Opgelet: de molluscae verspreiden zich ook zeer vlug op het lichaam van het individu zelf. Men moet dus trachten te vermijden eraan te komen of eraan te krabben.

Meestal raakt men besmet door contact met een besmet persoon (contact via de huid). De incubatieperiode varieert van 2 weken tot 6 maanden.

Vooral jonge kinderen van 2 tot 10 jaar hebben er last van.

$$Molluscae: Hoe raakt u ze kwijt?

Curettage lijkt vandaag de doeltreffendste methode om deze volkomen goedaardige huidaandoening te behandelen. Curettage blijkt een doeltreffende methode: de arts gaat met een kleine, scherpe lepel onder de huid, spant de huid goed op en verwijdert de puistjes één voor één.

Toch heeft deze voorkeurstechniek ook enkele nadelen: ze veroorzaakt een lichte bloeding en is (een beetje) pijnlijk. De pijn kan echter verlicht worden door vooraf een verdovende crème aan te brengen.

Bovendien kunnen de puistjes na de curettage altijd terugkeren. Het gebruik van vloeibaar stikstof om de puistjes te verwijderen (door ze te bevriezen) is ook mogelijk.

Bepaalde dokters stellen afwachtender op te treden en de molluscae niet te behandelen, zeker bij kinderen, want ze verdwijnen dikwijls vanzelf.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/01/2013 - 13h40 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2015 - 13h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Besmettelijke puistjes Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Mollusca contagiosa: een naam die u vertrouwd in de oren klinkt? Met reden, want het gaat hier om een zeer frequente huidaandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Een overzicht van de bestaande behandelingen.

Acne: zeven tips voor een goede huidverzorging Gepubliceerd op 29/06/2015 - 15h37

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne in een minder of meer uitgesproken vorm. In dit geval wordt de huidaandoening veroorzaakt door de puberteitshormonen. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Hoe moet iemand met acne zijn huid verzorgen z...

Meer artikels