PUBLICITÉ

Mogen we nog wel grillen?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/07/2014 - 11h28
-A +A

De zomer is in het land, tijd voor barbecue en gerechten à la plancha!
En daar horen traditioneel de vele waarschuwingen in de pers bij voor de gevaren van het grillen - gaande van een dolle rit naar de spoeddienst door brandwonden tot kanker op latere leeftijd door de vele giftige stoffen die bij het grillen vrijkomen, om nog maar te zwijgen van het brandgevaar.

Wat is er echt van aan?  


PUB

Hoe loopt u brandwonden op met de barbecue?

De barbecue is het keukentoestel dat het meeste ongevallen veroorzaakt.

 • Door de barbecue aan te steken of de kooltjes aan te wakkeren met brandalcohol (een heel toepasselijke naam in deze situatie), benzine, trichloorethyleen of white spirit. Dat geeft een grote explosieve vlam waaraan u uw handen, armen of gezicht kunt verbranden. De vlam kan ook uw kleren en de fles met de vloeistof in brand doen schieten.
 • Door de kooltjes bijeen te harken en er een vloeibaar brandmiddel over te gieten. De kans is groot dat u dan hetzelfde resultaat krijgt.
 • Door een glaasje te gaan drinken en de barbecue onbewaakt achter te laten. Ondertussen kunnen de kinderen - vuur trekt kinderen aan - zich makkelijk verbranden.
 • Door een aansteker of kleine lucifers te gebruiken. Als het vuur in gang schiet, kunt u uw handen verbranden. Hetzelfde kan gebeuren als u een tang of een ander instrument op de brandende grillplaat laat liggen.

Hoe krijgt u brand met een barbecue?

 • Door een barbecue te gebruiken die niet beantwoordt aan de NF-normen en dus niet stabiel is. Door hem op een ondergrond te plaatsen die ook niet stabiel is, door hem onder een boom of naast een haag of struik te zetten, door te barbecueën bij felle wind of tijdens hitteperiodes, door onder een veranda of op een balkon te barbecueën (zo kunt u ook koolmonoxidevergiftiging oplopen), door de kooltjes aan te blazen of door ze met een haardroger aan te wakkeren. Al die zaken kunnen brand veroorzaken.
 • Voor een barbecue op gas:
  • door de leiding waarop hij is aangesloten niet na te kijken,
  • door de sproeiers niet schoon te maken, 
  • de gasfles vóór het toestel openen kan gas doen ontsnappen en/of explosies veroorzaken.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/07/2014 - 11h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Meer artikels