PUBLICITÉ

Mogen kinderen voor het scherm zitten?

Gepubliceerd door Julie Robin, gezondheidsjournaliste op 11/03/2013 - 11h11
-A +A

Televisie, tablets, smartphones, laptops, videospelletjes, enz. Het beeldscherm overspoelt de leefwereld van onze kinderen en houdt zowel voordelen als gevaren in.

Als ouders hebben wij de taak om het gebruik ervan duidelijk te omlijnen, ook in de tijd.

PUB

De risico’s van beeldschermen

Er zijn veel risico’s aan beeldschermen en die kunnen gevolgen hebben die nog lang na de kindertijd blijven voortwerken.

Te veel voor niet-interactieve beeldschermen zitten (televisie en DVD):

Bij kleine kinderen 

  • hindert de taalontwikkeling
  • bevordert overgewicht in de jaren die volgen
  • veroorzaakt aandacht- en concentratiestoornissen
  • kan leiden tot psychische onzekerheid
  • kan leiden tot een meer passieve houding tegenover de wereld

Bij oudere kinderen en pubers

  • veroorzaakt overgewicht
  • leidt tot slaapstoornissen
  • bevordert vroegtijdige seksuele interesse

Het gebruik van interactieve beeldschermen (tablets, smartphones) is minder nefast voor kinderen, ook voor de kleintjes.

Het grootste probleem is de mogelijke verslaving. Maar voorlopig heeft nog geen enkele studie het bestaan ervan - in dit geval bij jongeren - bevestigd.

 

Beeldschermen niet verbieden

Als het beeldschermgebruik goed omkaderd wordt door de ouders hebben kinderen er zelfs voordeel bij.

Ze helpen kinderen in hun ontwikkeling en leerproces omdat ze op diverse manieren stimuleren. Sommige beeldschermen vertellen verhalen, andere stimuleren de tastzin van kinderen en doen ze bewegen. Zo worden verschillende vormen van intelligentie aangesproken. 

Beeldschermen kunnen ook een therapeutische rol hebben en als hulpmiddel dienen bij therapieën zoals ortofonie, ergotherapie, psychotherapie, enz.

En via aangepaste programma’s kunnen beeldschermen ook een pedagogische en educatieve taak vervullen. Ze motiveren kinderen om te leren, prikkelen hun nieuwsgierigheid, stimuleren hun intelligentie, enz.

 

$$Welke types beeldschermen op welke leeftijd?

Niet de beeldschermen op zich zijn gevaarlijk voor kinderen, maar wel te veel beeldschermen en op te jonge leeftijd. 

In 2008 werd daarom de regel van 3-6-9-12 voorgesteld. Die moest een simpel antwoord bieden op de vragen waarmee veel ouders zitten. De Belgische overheid zal er dit jaar een informatiecampagne rond voeren.

Geen televisie voor 3 jaar. Kinderen hebben interactie nodig met hun omgeving via de vijf zintuigen.

Gebruik bij voorkeur motorische interacties en activiteiten met alle beschikbare interactieve hulpmiddelen (zoals tablets).

Geen videospelletjes voor 6 jaar. Kinderen hebben op die leeftijd behoefte om dingen te maken met hun tien vingers en moeten hun inzicht in ruimte en de drie dimensies ontwikkelen. Spelconsoles houden te veel herhaling in van altijd dezelfde bewegingen.

Geen internet voor 9 jaar. Op die leeftijd spreekt men nog van begeleide ontdekking: nooit alleen voor een beeldscherm dus.

Vanaf 12 jaar: vrij, maar begeleid. Uw kind mag alleen surfen, maar niet op elk uur van de dag of op om het even welke website. Geef het liever geen pc op zijn kamer.

Gepubliceerd door Julie Robin, gezondheidsjournaliste op 11/03/2013 - 11h11

« L’enfant et les écrans », Jean-François Bach, Olivier Houdé, Pierre Léna, Serge Tisseron, Un Avis de l’Académie des sciences, Institut de France, 17 janvier 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoeveel slaap hebben kinderen nodig? Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Voldoende slaap van een goede kwaliteit is absoluut noodzakelijk om fit en gezond te zijn. Vooral kinderen hebben veel slaap nodig, en dat hun hele kindertijd door. Enkele hulpmiddeltjes en tips om ze aan een rustige en herstellende nacht te helpen.....

Geen tv in de kinderkamer Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

De gelijktijdige conclusies van drie studies liegen er niet om: hoe meer kinderen tv kijken, hoe slechter ze het doen op school. Een tv in hun kamer vermindert hun intellectuele scores, terwijl de tijd die ze doorbrengen voor het scherm, een indicato...

De eerste ritjes met de fiets Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Alvorens een kind zich met de fiets op de openbare weg begeeft om zijn eerste ritjes af te leggen, moet het daarvoor eerst geleidelijk en zorgvuldig opgeleid worden. De ouders spelen daarbij een fundamentele rol om het kind een zekere zelfstandigheid...

Elk in zijn bed! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mama, ik ben bang, mag ik bij jou in bed komen? Welk kind heeft nooit eens zin om in het bed van zijn ouders te slapen? Welke ouder heeft zijn kind nog nooit toegestaan even bij hem in bed te kruipen? Als de uitzondering een leef- en slaapgewoonte wo...

Meer artikels