PUBLICITÉ

Moeten we suiker bannen?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diététicienne Nutritionniste op 26/06/2015 - 16h01
-A +A

Suiker volledig uit onze voeding bannen, dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er ook een documentaire op tv. Suiker krijgt de schuld van alle kwalen van de wereld en wie het goedje niet bant, vergooit gewoon zijn leven! Wat is er van aan?

PUB

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat genaamd sacharose. Dat koolhydraat komt voort uit de binding van twee andere koolhydraten: glucose en fructose. Deze suiker is van nature in grotere of kleinere hoeveelheden aanwezig in groenten, fruit, honing, het sap van de esdoorn en van andere planten.

Het «product suiker» wordt gewonnen uit suikerriet en suikerbieten. In allebei zit heel veel sacharose. Suiker wordt op de markt gebracht in diverse gemalen vormen en is een van de basisproducten in de banketbakkerij en koekjesfabricage, in de productie van snoep en andere suikerwaren en het wordt ook intensief gebruikt door de voedingsindustrie zowel voor dranken als voor allerlei soorten vast voedsel.   

Het is dus de afschaffing van het product suiker dat nu alom het onderwerp van gesprek is. Toch blijven al die mensen die nu op de kar van die mode springen zonder het te willen toch nog suiker (sacharose) eten. Wie bijvoorbeeld zijn tanden in een rijpe abrikoos zet, krijgt ongeveer 5 g suiker-sacharose binnen.

Waar is suiker goed voor? 

Alle koolhydraten die u opneemt, ongeacht waar ze vandaan komen, worden omgezet in glucose. Dat eenvoudige koolhydraat is onmisbaar voor de werking van al uw lichaamscellen en is de belangrijkste leverancier van dit type energie die u dag en nacht nodig hebt (ook als u slaapt).

Die omzetting van koolhydraten in glucose neemt een zekere tijd in beslag. Hoeveel precies, hangt af van het soort koolhydraat. Bij eenvoudige koolhydraten - zoals suiker - gaat het snel; bij complexe koolhydraten - zoals het zetmeel van graangewassen - duurt het langer. Anderzijds zijn er ook cellen die hun energie ook uit andere voedingsstoffen kunnen halen (vetzuren bijvoorbeeld).

Maar glucose is de enige leverancier van energie voor de hersenen. Zonder die energiebron kunnen uw hersenen niet werken en u zult het bij het minste tekort in het bloed dat uw hersenen van zuurstof en energie voorziet ook meteen merken en misselijk worden (dan hebt u hypoglykemie of een te lage bloedsuikerspiegel).

Suiker, het mengsel van glucose en fructose (dat snel in glucose wordt omgezet), is dus een van de goede leveranciers van uw hersenen. Diabetici weten het maar al te goed en hebben altijd suiker (of een andere gezoete drank) op zak om een te lage - en mogelijk fatale - bloedsuikerspiegel meteen op te vangen. Ook sporters weten het, want na een lange inspanning hebben ze iets zoets nodig.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diététicienne Nutritionniste op 26/06/2015 - 16h01

OMS Centre des medias http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/fr/ . Menella JA, Pepino Y, Reed DR. Genetic and environmental déterminants of bitter perception and sweet préférences. Pediatrics 2005, 115, e216-e222. Chiva, M. Le doux et l'amer. PUF, Paris, 1985. Lenoir M., Serre F., Cantin L. et al., Intense sweetness surpasses cocaine reward, PLoS One, 2007, 2, p. e698.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Suiker: hoeveel, hoe en wanneer? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h05

Suiker is door Amerikaanse wetenschappers nog maar eens aan de kaak gesteld en nu ook kortweg als drug bestempeld. Het klopt dat suiker gevaarlijk wordt bij overmatig gebruik, maar is dat een reden om het ons volledig te ontzeggen? Hoe gaan we om met...

Eindejaarsfeesten: hoe omgaan met al die zoetigheid? Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h38

Chocolade, pralines en andere snoepjes, kerststronken en nog meer van die desserts… Tijdens de eindejaarsfeesten lopen we steevast gevaar om een overdosis suiker binnen te krijgen. Dat kan natuurlijk voor extra en ongewenste kilo’s zorgen . Maar het...

Diabetes: suiker vrijgepleit? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 16h33

Houdt suikerziekte wel degelijk verband met overmatig suikerverbruik? Voor velen ligt die link voor de hand. Toch is de publieksvijand nummer één niet noodzakelijk de vijand die we denken...

Meer artikels