PUBLICITÉ

Moeten we soja eten?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 28/04/2015 - 08h52
-A +A

Tenzij u vegetariër of een liefhebber van de Aziatische keuken bent, zult u misschien niet zo vaak soja eten. Deze peulvrucht is in heel wat producten terug te vinden en heeft de reputatie goed te zijn voor de gezondheid, al geldt dat niet voor iedereen. Hoe zit het nu? Een woordje uitleg.

PUB

Soja: gekleurde bonen

Soja wordt al duizenden jaren gekweekt in Oost-Azië, maar vandaag is het de meest gekweekte plant ter wereld is. Elk jaar wordt bijna 300 miljoen ton soja geproduceerd als voeding voor zowel (en vooral) dieren als mensen.

Soja is een eenjarige plant met een houtachtige stengel waaraan peulen hangen. In die peulen zitten bonen die - afhankelijk van de sojavariëteit - geel, groen, zwart of bruin zijn.

Van die bonen wordt een hele waaier producten gemaakt.

De zogenaamde sojakiemen of -scheuten zijn geen scheuten van de sojaboon, maar wel van de mungboon, een plant van een ander geslacht.

Sojabonen: massa’s toepassingen

Aan de sojabonen wordt sojaolie onttrokken, de meest geconsumeerde plantaardige olie ter wereld. Maar er worden ook sojabloem, lecithine en essentiële vetzuren (die worden soms verwerkt in zuigelingenmelk) uit gehaald.

Uit het sojaschroot dat na dit proces overblijft, worden eiwitten gehaald die dan in de voedingsindustrie worden gebruikt voor koekjes, farce (vulling), veevoeder enz.

Die soja-eiwitten leveren ook glutaminezuur, de grondstof van glutamaat, een smaakverbeteraar die heel veel wordt gebruikt in de Chinese keuken.

Droge sojabonen die worden geweld, geperst en gekookt met water leveren een sojadrank op, vaak ten onrechte ‘sojamelk’ genoemd, allicht omdat de drank heel vaak in de plaats van koemelk wordt gebruikt.

Na stremming wordt deze sojadrank tofu, ook sojakaas genoemd.

Uit de gele sojabonen ontstaat na fermentatie met tarwe, water, zout en vaak ook andere producten (ansjovis, gember, suiker enz.) de bekende sojasaus.

Sojabonen vermengd met rijst of gerst, zeezout en water worden na maandenlange fermentatie (met een specifieke schimmel) omgezet in miso, een product dat in de Japanse keuken veel gebruikt wordt.

Ook als u geen vegetariër of fan bent van sojabonen, sojadrank of tofu, is de kans met andere woorden groot dat u zonder het te weten soja eet. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 28/04/2015 - 08h52

Thorp AA, Howe PR, Mori TA, et al. Soy food consumption does not lower LDL cholesterol in either equol or nonequol producers. Am J Clin Nutr 2008;88:298-304.

Bolanos, R., Del, Castillo A., and Francia, J. Soy isoflavones versus placebo in the treatment of climacteric vasomotor symptoms: systematic review and meta-analysis. Menopause. 2010;17(3):660.

Catherine Benneteau-Pelissero. Phyto-oestrogènes et santé : bénéfices et incnvénients. http://alimentation-sante.org/wp-content/uploads/2011/07/LS-IFN-143.pdf.

https://www.anses.fr/fr/documents/NUT2011sa0261.pdf.

https://www.anses.fr/sites/default/files/documents/NUT-Ra-Phytoestrogenes.pdf.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol en soja: een doeltreffend duo... Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h58

De regelmatige consumptie van soja krijgt heel wat positieve eigenschappen toegeschreven. Nu wordt alvast bevestigd dat soja in de vorm van 'zuivelproducten' het cholesterolgehalte doet dalen en de gezondheid van de beenderen beschermt.

Soja: hét gezonde eiwit bij uitstek? Geüpdatet op 10/02/2014 - 09h58

Het is vandaag geen nieuws meer: de Belg eet te veel vlees en vooral te veel rood vlees. Nu de gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten – al is het maar één dag per week – steeds meer erkend worden, blijkt soja een bijzonder interessant vervangingse...

Soja: de rijzende ster aan het voedingsfirmament Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Soja en sojaderivaten zijn zo stilaan hun plaatsje onder de zon aan het veroveren in onze voeding. Al wie zijn cholesterol onder controle wil houden of een alternatief zoekt voor koemelk, kan hier alleen maar wel bij varen...

Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma? Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

Meer artikels