PUBLICITÉ

Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 31/12/2012 - 11h39
-A +A

Vitamines en mineralen zijn essentiële elementen voor opgroeiende kinderen, maar net als bij volwassenen volstaat een gezonde en afwisselende voeding  meestal om hun behoeftes te dekken.

Toch is de verleiding groot - en zeker in de winter - om kinderen een aantal voedingssupplementen te geven die ze door de winter moeten helpen. Hoe zit het nu? Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven, en zo ja, welke?

PUB

Geen zelfmedicatie via voedingssupplementen bij kinderen!

Een voedingssupplement is alleen verantwoord als er ook een tekort is, en alleen de huisarts of de kinderarts kan daarover oordelen.

Goed om te weten: sommige infecties, chronische ziektes of eetstoornissen kunnen tot tekorten leiden. In dat geval is de inname van voedingssupplementen noodzakelijk. Maar ook hier is alleen de arts bevoegd om ze voor te schrijven en hij zal geval per geval beoordelen.

 

Wat moet u onthouden? Geef uw kind nooit voedingssupplementen zonder vooraf een arts om raad te vragen! Zelfmedicatie via voedingssupplementen is ten sterkste af te raden bij kinderen, vooral omdat er gevaar is voor schadelijke overdosissen en bijwerkingen!

De arts kan het wel nodig achten om een supplement voor te schrijven. De meest voorkomende zijn onder meer vitamine D, vitamine K, fluor en ijzer.

 

Preventieve aanvulling met vitamine K

Alle baby’s krijgen bij hun geboorte twee dosissen vitamine K. Deze stof is van levensbelang voor de stolling van het bloed. Daarna krijgen kinderen die enkel borstvoeding krijgen nog drie maanden lang 2 mg vitamine K per week.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 31/12/2012 - 11h39

Le guide des compléments alimentaires, Éditions Vidal. Psychologie.com, september 2005, http://www.psychologies.com/Nutrition/Equilibre/Alimentation-equilibree/Articles-et-Dossiers/Des-complements-voedings-pour-les-kinderen/7Tekorten-sous-surveillance

Afssa

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eet u gezond tijdens de winter! Gepubliceerd op 03/11/2016 - 11h45

Wacht niet tot plots virussen en andere bacteriële infecties toeslaan , maar wapen u met mes en vork tegen winterkwalen. Heel wat producten versterken immers uw immuunsysteem dankzij hun rijkdom aan vitamines en mineralen .

Meer artikels