PUBLICITÉ

Moeten we na het eten een uur wachten om te gaan zwemmen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 11h28
-A +A

Volgens een heel oud volksgeloof mag je niet gaan zwemmen na het eten, maar moet je een uur wachten tot de spijsvertering op gang is.

Klopt dit wel?

Moet je echt een uur wachten na het eten vooraleer te gaan zwemmen?

PUB

Hoe lang na het eten mag je gaan zwemmen?

Volgens Amerikaanse en Canadese experts van het Rode Kruis berust deze legende op geen enkel concreet feit.

Met andere woorden: er is geen enkel geldig argument om het zwemmen na de lunch te verbieden, of het nu gaat om recreatief zwemmen voor kinderen, een verfrissende duik van de ouders of sportief zwemmen.

Het is wel zo dat men beter geen zware maaltijden neemt met veel vetrijke voedingsmiddelen en alcohol. Dergelijke malen verlengen de spijsvertering wat voor een ongemakkelijk gevoel zorgt bij elke activiteit, van lezen tijdens de siësta tot en met zwemmen.

Waar komt het misverstand vandaan?

Heel wat mensen zijn van mening dat je pas na de spijsvertering mag gaan zwemmen.

Maar de spijsvertering is een proces dat uren in beslag neemt, minstens drie uur al naargelang de maaltijd. Als je de 'regel' volgt zou je meer dan drie uur moeten wachten vooraleer je het water in mag en niet één uur.

Andere mensen beweren dan weer dat het een kwestie van temperatuur is. Tijdens de spijsvertering stijgt de lichaamstemperatuur wat het risico doet toenemen op een malaise door thermische shock wanneer men in het water gaat. Het verschil in temperatuur is echter miniem en het volstaat om beetje bij beetje in het water te gaan en eerst wat water in de nek te plenzen.

Een andere hypothese wil dat de maag en de spieren van de ledematen na het eten om zuurstofrijk bloed vechten. Na een maaltijd stroomt het bloed naar het abdomen met het oog op de spijsvertering en zou er onvoldoende bloed zijn voor de spieren. Fout! Er is voldoende bloed om tegelijkertijd de spijsvertering en de spieren van de ledematen te voorzien.

Bij wijze van besluit kan men stellen dat een te zware maaltijd best vermeden kan worden als men wilt gaan zwemmen omdat het niet comfortabel is.

Maar zwemmen vlak na de maaltijd doet het risico op verdrinking niét toenemen.

Zwemmers die deelnemen aan de Olympische Spelen wordt overigens aangeraden om iets te eten voor een wedstrijd….

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 11h28

The Canadian press, juli 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

In het water... Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Vorige week hebben we het gehad over wandelen. Nu gaan we het hebben over zwemmen, een bijzonder geschikte vorm van fysieke activiteit.

Zwemmen in een meer of rivier: welke voorzorgen? Geüpdatet op 11/07/2014 - 10h20

Diarree, huidproblemen, oogklachten, urineweginfecties, enz. De lijst van alles wat ons kan overkomen als we in zoet water gaan zwemmen, ziet er schrikwekkend uit. Maar over het algemeen is het in onze contreien niet gevaarlijk om in meren of riviere...

Meer artikels