Het antwoord is natuurlijk nee. Een kind mag nooit gedwongen worden om te eten, om welke reden dan ook. Maar net als volwassenen hebben kinderen groenten nodig. Hoe pakt u het dan aan om uw kind groenten te laten eten als het er zijn neus voor ophaalt?

Dwing kinderen nooit om te eten!
Ongeacht wat er op hun bord ligt en om welke reden ook...
Gelukkig hebben we in onze hersenen allemaal een heel gesofistikeerd reguleringsmechanisme zitten dat instaat voor ons voedingsevenwicht en de stabiliteit van ons gewicht.
Het is een beetje te vergelijken met een softwareprogramma: de hersenen registreren alles wat we eten en als we de hoeveelheid die we nodig hebben binnen hebben, sturen ze verzadigingssignalen uit waardoor onze trek om nog verder te eten overgaat. Als een baby de borst krijgt, stopt hij zo spontaan met drinken als hij verzadigd is.
Als we kinderen verplichten om hun flesje leeg te drinken en later om hun bord leeg te eten, sturen we die verzadigingssignalen in de war en gaat dat systeem zo crashen. U dwingt uw kind dan om meer te eten dan het eigenlijk nodig heeft. Op die manier raakt zijn voedingsevenwicht verstoord en loopt uw kind een groot risico om dik te worden.
Lectuurtip: Tips om uw kinderen fruit en groenten te doen eten.
Kinderen en de smaak voor groenten
De smaak van groenten zet zich al heel vroeg in de hersenen van kinderen vast. Dat gebeurt al vanaf de eerste keren dat ze puree eten tijdens de voedseldiversificatie.
Als die voedseldiversificatie goed wordt aangepakt en er beetje bij beetje telkens andere groenten worden ingevoerd - de zachtst smakende eerst - zullen kinderen de smaak voor groenten te pakken krijgen, al kan het zijn dat ze ze de eerste keer weigeren als de smaak ze verrast.
Als uw kindje een preipuree terug uitspuwt – want prei heeft een scherpe, heel uitgesproken smaak -, dring dan niet verder aan. Wacht een paar dagen en geef het dan later nog eens prei, maar dan vermengd met aardappelpuree. Dat verzacht de smaak. U zult zien, dat slaat altijd aan!
Ook de textuur speelt een rol. Tot de achtste maand moet een groentepuree goed smeuïg zijn – geen brokjes dus en geen korrelige textuur. Een peuter kan namelijk pas vanaf zijn negende maand kauwen.
De eerste achttien maanden moeten de groenten een voor een in de kindervoeding worden ingevoerd. Groenten met een heel sterke smaak en/of veel vezels komen op het laatst.
Met twee jaar gebeurt het zelden dat kinderen hun neus ophalen voor groenten. Maar zoals iedereen hebben ze voorkeuren en zullen ze misschien een afkeer hebben voor bepaalde groenten.
Lectuurtip: tien nieuwe tips om meer groenten op uw menu te zetten.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende pagina
- European Prospective Investigation into Cancer and nutrition : epic.iarc.fr
- http://www.eufic.org/article/fr/artid/regime-mediterraneen/
- Antioxydants et anticancéreux Original Research Article
Biofutur, Volume 1999, Issue 186, February 1999, Pages 14-17
Ian Jhonson