Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen?
We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezondheid van onze mond en ons gebit.

Kauwgom, maar wel zonder suiker!
Als kauwgom al goed is voor de tanden, dan zeker alleen kauwgom zonder suiker. Dat is kauwgom waarin de suiker volledig vervangen is door zoetstoffen (xylitol, sorbitol of manitol). Suiker bevordert cariës en is dus taboe. De bacteriën die van nature in onze mond zitten, voeden zich namelijk met suiker en produceren daarna zuren die het tandglazuur aantasten.
Zoetstoffen hebben een sterk zoetend vermogen, maar ze brengen geen koolhydraten (suiker dus) in ons lichaam (en ze bevatten ook geen calorieën). Ze bevorderen cariës dus niet.
Wie zijn tanden gezond wil houden, houdt het dus best bij kauwgom zonder suiker (met zoetstoffen).
Kauwgom kauwen stimuleert de speekselvorming
Kauwgom werkt op de tanden in via het speeksel. Als we kauwgom kauwen, vergroot de speekselproductie. Speeksel stimuleert de afvoer van de afvalstoffen in het eten, vooral van de suiker die tandplaque en cariës helpt vormen. Speeksel neutraliseert ook de zuren die geproduceerd worden door de bacteriën in onze mond. Door de verhoogde speekselproductie neemt ook het gehalte aan calcium en fosfaat toe, twee elementen die het tandglazuur helpen versterken.
Uit experimenten is gebleken dat na het eten van een gesuikerd product op een kauwgom kauwen de afvoer van de suiker op het tandoppervlak met bijna 50 % doet stijgen. Klinische studies bevestigen dan weer dat na de maaltijd 20 minuten op een kauwgom zonder suiker kauwen cariës kan helpen voorkomen.
Union française de la santé buccodentaire (UFSBD), http://www.ufsbd.fr.