PUBLICITÉ

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2015 - 12h04
-A +A

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect  heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen?

We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezondheid van onze mond en ons gebit.

PUB

Kauwgom, maar wel zonder suiker!

Als kauwgom al goed is voor de tanden, dan zeker alleen kauwgom zonder suiker. Dat is kauwgom waarin de suiker volledig vervangen is door zoetstoffen (xylitol, sorbitol of manitol). Suiker bevordert cariës en is dus taboe. De bacteriën die van nature in onze mond zitten, voeden zich namelijk met suiker en produceren daarna zuren die het tandglazuur aantasten.

Zoetstoffen hebben een sterk zoetend vermogen, maar ze brengen geen koolhydraten (suiker dus) in ons lichaam (en ze bevatten ook geen calorieën). Ze bevorderen cariës dus niet.

Wie zijn tanden gezond wil houden, houdt het dus best bij kauwgom zonder suiker (met zoetstoffen).

Kauwgom kauwen stimuleert de speekselvorming

Kauwgom werkt op de tanden in via het speeksel. Als we kauwgom kauwen, vergroot de speekselproductie. Speeksel stimuleert de afvoer van de afvalstoffen in het eten, vooral van de suiker die tandplaque en cariës helpt vormen. Speeksel neutraliseert ook de zuren die geproduceerd worden door de bacteriën in onze mond. Door de verhoogde speekselproductie neemt ook het gehalte aan calcium en fosfaat toe, twee elementen die het tandglazuur helpen versterken.

Uit experimenten is gebleken dat na het eten van een gesuikerd product op een kauwgom kauwen de afvoer van de suiker op het tandoppervlak met bijna 50 % doet stijgen. Klinische studies bevestigen dan weer dat na de maaltijd 20 minuten op een kauwgom zonder suiker kauwen cariës kan helpen voorkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2015 - 12h04

Union française de la santé buccodentaire (UFSBD), http://www.ufsbd.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kauwgom met xylitol: een wapen tegen cariës Geüpdatet op 26/11/2001 - 00h00

In Frankrijk heeft de 'Union Francaise pour la Santé Bucco-dentaire' (UFSBD) onlangs conclusies gepubliceerd aangaande de eigenschappen van xylitol. Het gaat om een natuurlijke zoetstof, een vervangmiddel voor suiker, gebruikt in menig product voor t...

Goede voeding, goede tanden! Gepubliceerd op 09/06/2015 - 12h16

Twee keer de tanden poetsen per dag en een regelmatig bezoek aan de tandarts is noodzakelijk om goede tanden te krijgen en te behouden. Maar ook de voeding speelt een cruciale rol. Welke producten zijn bevorderlijk voor een goede hygiëne van tanden e...

Tips voor gezonde tanden... Geüpdatet op 06/12/2005 - 00h00

De frequentie van tandbederf (cariës) daalt op wereldvlak, dankzij een betere mond- en tandhygiëne. Toch blijven sommige eetgewoonten onze tanden teisteren. En het zijn niet altijd die waaraan we denken...

Meer artikels