PUBLICITÉ

Moeten we extra antioxidanten innemen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00
-A +A

Te weinig antioxidanten innemen zou een verhoogd risico geven op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Hoe kunnen we meer van deze kostbare stoffen in onze voeding krijgen en moeten we supplementen van antioxidanten gaan nemen om ons te beschermen tegen deze ernstige aandoeningen?

PUB

Wat zijn antioxidanten?


Sommige antioxidanten worden door ons lichaam aangemaakt, andere krijgen we binnen via onze voeding. Deze stoffen helpen ons lichaam om van de vrije radicalen af te raken. Vrije radicalen zijn een afgeleid product van zuurstof, de basisstof die door onze cellen wordt gebruikt. Als die in te grote hoeveelheid aanwezig zijn, zijn ze schadelijk voor de cellen en werken ze veroudering en chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen in de hand.

Antioxidanten voorkomen chronische ziekten


Studies bewijzen het: mensen die te weinig antioxidanten binnenkrijgen en die dus niet genoeg vrije radicalen afstoten, krijgen makkelijker kanker en cardiovasculaire aandoeningen.
Er bestaan anderzijds geen studies die aantonen dat we deze chronische aandoeningen kunnen bestrijden door hoge dosissen voedingssupplementen met antioxidanten te slikken. Integendeel zelfs, zulke dosissen antioxidanten zouden mogelijk zelfs giftig zijn.
Met andere woorden: extra antioxidanten innemen via voedingssupplementen zou maar zelden nodig zijn. De juiste dosis antioxidanten zou uit onze voeding moeten komen. En die moet normaal ook de enige bron zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00 Impact médecine, 18 september 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
rene

Maqui bessen hebben de hoogste waarde op de schaal van ORAC nl 945, de tweede hoogste is Acai bessen met slechts 300, bosbessen hebben 61.
ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity.
De Maqui bessen groeien in Patagonie Chili.

PUBLICITÉ
Lees ook
Hebt u antioxidanten nodig? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Iedereen weet onderhand wel dat antioxidanten goed zijn voor onze gezondheid en dat we ze best in grote hoeveelheden opnemen. Maar veel verder dan dat reikt onze kennis vaak niet... Tijd dus voor een woordje uitleg.

Thee en zijn antioxidanten Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

Thee is op water na de meest gedronken vloeistof ter wereld. Het is tevens de drank die het meest heilzaam is voor het menselijk lichaam. De heilzame eigenschappen van thee vloeien voort uit zijn natuurlijk gehalte aan antioxidanten, moleculen die he...

Meer artikels