PUBLICITÉ

Moeten we een kind zijn geloof in de Kerstman laten bewaren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012 - 14h23
-A +A

Uw kind is zo'n 5 of 6 jaar oud en zijn vriendjes zeggen hem dat de Kerstman niet bestaat.

Die mooie kinderdroom aan de vooravond van Kerstmis valt aan diggelen.

Het zou een leugen zijn... Is dat het ogenblik om hem de hele waarheid te vertellen?

PUB

Het beeld van de Kerstman, die goede, oude man met zijn witte baard die met zijn slede, getrokken door rendieren, vanuit het hoge noorden komt om overal in de schoorstenen geschenken te droppen, heeft ons allemaal ooit laten dromen. En we zouden wat graag af en toe nog willen geloven dat er een Kerstman bestaat!

Kleine kinderen laten zich gemakkelijk meeslepen door dit wonderbaarlijke verhaal en de cadeautjes die ze op Kerstmis onder de boom vinden, worden er daardoor nog mooier op.

Maar als ze op school of van hun oudere broers of zussen horen dat de Kerstman niet bestaat, dan wordt niet alleen de droom in stukken gereten, maar zien ze zich plotseling ook geconfronteerd met het feit dat de volwassenen tegen hen hebben kunnen liegen...

Toch zijn er kinderen die er desondanks blijven in geloven. Wat moeten we dan doen: de leugen instandhouden of de waarheid vertellen?

 

Uw kind van zes gelooft nog altijd in de Kerstman

Uw kind heeft waarschijnlijk een zeer levendige verbeelding die "haar ogen sluit" voor aanwijzingen uit het echte leven die hem aan het twijfelen zouden brengen.

Voor hem bestaat de Kerstman, punt uit.

Gelooft hij er echt in of wil hij gewoon graag blijven geloven in dit magische verhaal? Dat doet er weinig toe. Waar het op aankomt, is dat u hem in zijn geloof laat en wacht tot hij uit zichzelf vragen begint te stellen.

Misschien bent u ook bang dat u op die manier een leugen instandhoudt en dat uw kind het vernemen van de waarheid als een verraad zal ervaren? Dat is een gerechtvaardigde redenering en tevens een goede reden om te gaan nadenken over het ogenblik dat uw kind u zal vragen over de Kerstman echt bestaat.

 

'Is het waar dat de Kerstman bestaat?'

Uiteraard zullen alle ouders op een of andere dag deze vraag te horen krijgen. En het antwoord zal het kind diep raken. Het maakt namelijk een einde aan een utopie en confronteert hem weer een beetje meer met de wereld van de volwassenen. Het ogenblik is dus aangebroken om tekst en uitleg te geven.

Om te beginnen moet u nagaan of uw kind echt klaar is om de waarheid te horen. Als hij u bijvoorbeeld vraagt "is het waar dat de Kerstman bestaat?", stel hem dan op uw beurt de vraag "Wat denk je zelf?". Komt daar een bevestigend antwoord op, dan kunt u hem geruststellen door te zeggen dat hij uiteindelijk het antwoord kent en hem zo naar zijn droom laten teruggaan.

 

Initialement publié par Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 30/12/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/12/2012 - 14h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liegen hoort bij opgroeien Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Dingen verzwijgen, de waarheid verdraaien en echt liegen : de meeste kinderen hebben nood aan het vervormen of achterhouden van bepaalde waarheden. Waarom? Maakt het gedrag deel uit van de zelfontplooiing?

Mijn kind heeft pijn, wat nu? Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Een kind kan vallen, zich pijn doen en wenen en daar sta je dan als ouder, je doet alle moeite om het kind te troosten. Maar je weet niet altijd hoe! Hieronder vindt u alvast een aantal tips die écht helpen.

Meer artikels