PUBLICITÉ

Moeten we echt dagelijks een grote fles water drinken?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/02/2010 - 00h00
-A +A

In elke periode van het jaar, zomer en winter, hebben wij een grote behoefte aan water.

Maar in tijden van besparingen op afval en verpakkingen, kunnen we ons de vraag stellen of we het in de toekomst zullen moeten doen zonder water in flessen.

PUB

Anderhalve liter water drinken?

We weten allemaal dat we dagelijks één liter, of nog beter, anderhalve liter water moeten drinken. Sinds tientallen jaren, zorgen allerlei campagnes ervoor dat we dat niet meer kunnen vergeten. De meeste flessen water bevatten trouwens 1,5 liter, net voldoende als dagelijks rantsoen.
Deze algemeen aanvaarde regel werd vorig jaar opnieuw in vraag gesteld in een opzienbarende studie gepubliceerd door Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Ze beweerden inderdaad dat dagelijks een fles water drinken geen nut had, en zeker niet om schadelijke stoffen uit het lichaam te elimineren: dat is de taak van de nieren, ongeacht de hoeveelheid water die we drinken. Via handige reclamecampagnes van de verkopers van in flessen gebotteld water, werd de boodschap verspreid dat elke dag anderhalve liter water drinken wel degelijk nodig was. Niemand vond het blijkbaar nodig om te vermelden dat de behoefte aan water bij iedereen verschillend is en afhankelijk van de verbruikte energie, de voeding en de tijd van het jaar.

Behoefte aan water: 1 ml per calorie

Voor elke calorie die we verbruiken, hebben we 1 ml water nodig. Met een dagelijks energieverbruik van 2000 calorieën (het gemiddelde voor een vrouw), hebben we dus 2 liter water nodig. Wie 2500 calorieën verbruikt (het gemiddelde voor een man), heeft dus 2,5 liter water nodig. We moeten echter geen 2 of 2,5 liter drinken, aangezien we bij elke maaltijd ook water 'eten'.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/02/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Belgen en water: een storm in een glas water! Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

De Belg weet niet goed wat water is. Hij maakt zelden een weloverwogen keuze... Hij weet niet dat elk water verschillend is en leest bovendien amper de etiketten. Kortom, hij verdiept zich niet erg in al die flessen water...

Plat water of bruis: wat kies ik het best voor mijn gezondheid? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Water drinken is over het algemeen goed voor onze gezondheid. Volgens de recentste cijfers drinkt maar een kleine minderheid van de bevolking elke dag de aanbevolen 1,5 liter. Maar wat moeten we nu precies uitschenken. Wat is de beste keuze: plat of...

Meer artikels