PUBLICITÉ

Moeten we bang zijn van onze psychotherapeut?

Gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 27/01/2014 - 10h01
-A +A

Nee, deze titel wil niet alleen provoceren.

Onze vrees voor een psychotherapeut is of was soms gerechtigd, omdat tot vandaag iedereen zich psychotherapeut kon noemen.

Ook uw slager bijvoorbeeld.

PUB

Psycholoog, psychiater, psychotherapeute, psychoanalyticus, enz. Er heerst heel wat verwarring over de termen van de niet-medicamenteuze behandeling van psychische stoornissen. Voor wie er niet specifiek over gelezen heeft, is het meestal moeilijk om een onderscheid te maken tussen al die titels. Nochtans hebben ze maar één ding gemeen: ze beginnen allemaal met dezelfde lettergreep: "psy".

Beginnen we bij het begin: psychotherapeut

        

De makkelijkst te ontcijferen term is die van "psychotherapeut": psy staat voor de ziekten of problemen die onze geest of psyche, of onze ziel, aangaan; therapeut staat voor het helende aspect. Een psychotherapeut is dus iemand die de ziel geneest. Maar in tegenstelling tot tal van andere domeinen in de gezondheidssector - zoals dermatologie, pneumologie en cardiologie - bestaat er niet zoiets als één school voor psychotherapie. Afhankelijk van hoe de psychische problemen worden aangepakt, geïnterpreteerd en behandeld, krijgt de patiënt te maken met een analytische psychotherapeut (de school van Freud of zijn volgelingen), een gedragspsychotherapeut (die hecht meer belang aan de strategieën van het denken en de gedragingen dan aan onbewuste trauma’s uit de kindertijd), een gezinstherapeut (aanpak en begeleiding van het gezin), enz.

Is mijn loodgieter psychotherapeut?

De kans is erg klein dat uw loodgieter of fitnessleraar een psychotherapeut is. Maar het probleem is dat de titel niet beschermd is door de wet, wat wel het geval is met de titel van psycholoog. Iedereen kon dus tot voor kort naast zijn voordeur of op zijn brievenbus een plaat hangen met daarop in koeien van letters: «PSYCHOTHERAPEUT». Uw psychiater heeft wel een erkenning nodig om bijvoorbeeld loodgieter te worden, maar omgekeerd kon uw loodgieter vroeger zomaar plots verklaren dat hij psychotherapeut was geworden.

Post gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 27/01/2014 - 10h01
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Test uw kennis van de psychologie Geüpdatet op 27/11/2006 - 00h00

Psychiater, psycholoog, psychoanalyse, het is moeilijk om precies te weten wie wat doet, maar nog moeilijker is het omschrijven van het verschil tussen projectie, transfer, of een therapie met psycho-analytische inslag. Test uw kennis en leer bij!

Waarvoor staat " psy "? Geüpdatet op 24/08/2004 - 00h00

" Psy " staat voor alles wat te maken heeft met de psyche, kortom, met het mentale. Maar als het om een persoon gaat (psycholoog, psychiater, psychotherapeut,...), weten we niet altijd goed met wie we precies te maken hebben. Vandaar enige toelichtin...

Hoeveel kost een therapie? Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

De prijs van psychotherapie varieert naargelang de kwalificaties van de psychotherapeut, zijn eventuele reputatie evenals het type psychotherapie. Een korte therapie van het behavioristische type wordt dus noodzakelijkerwijs goedkoper dan vijf jaar p...

Meer artikels