PUBLICITÉ

Moeten vrouwen met obesitas aankomen tijdens de zwangerschap?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2014 - 09h55
-A +A

Voor vrouwen met obesitas is de zwangerschap in meerdere opzichten ingewikkelder.

Met name over de bestaande aanbevelingen rond het gewicht dat zwangere vrouwen mogen bijkomen.

Wat zijn de aanbevelingen voor de maximale aanbevolen gewichtstoename in die negen maanden?

PUB

Obesitas en zwangerschap: de officiële aanbevelingen

Aankomen tijdens de zwangerschap is altijd een delicate zaak, ook voor vrouwen die aan het begin van de rit een normaal gewicht hebben. Denk maar aan alle anekdotes die de ronde doen over minder fijngevoelige gynaecologen!

Vrouwen die aan het begin van hun zwangerschap obesitas hebben, hebben het al helemaal niet onder de markt. De aanbevelingen zijn relatief eenvoudig: vrouwen met obesitas (een body mass index boven de 30) mogen tussen 5 en 9 kilo aankomen. Ter vergelijking: voor vrouwen met een normaal gewicht ligt die marge tussen 11 en 16 kilo.

Obesitas veroorzaakt complicaties tijdens de zwangerschap

Er zijn genoeg redenen om het gewicht in de loop van de zwangerschap in de gaten te houden. Een te kleine gewichtstoename vergroot het risico op premature geboortes en op een te laag geboortegewicht bij het kind. Een te grote gewichtstoename geeft een risico op complicaties voor het kind (omdat het te groot is) en voor de moeder (diabetes, hypertensie). Aangezien obesitas op zich al deze gevaren al in de hand werkt, is het belang voor de gezondheid van de moeder duidelijk.

Vragen bij de gewichtstoename van vrouwen met obesitas

In de Verenigde Staten is een studie gevoerd bij een kleine groep van vrouwen, 232 in totaal. Daarin werden de resultaten onderzocht van een dieet dat zwangere vrouwen met obesitas moesten volgen.

De helft van de vrouwen die aan het onderzoek meededen, zat in de controlegroep. Zij kregen alleen algemene tips tijdens een gesprek met een voedingsdeskundige.

De andere helft van de vrouwen werd nauwgezet begeleid: er waren regelmatige consultaties, ze kregen tips over evenwichtig diëten, en ze moesten een schriftje bijhouden waarin ze alles noteerden wat ze aten. Het dieet was niet extreem streng. De vrouwen kregen ook de raad zich niet te wegen. Zo konden ze zich concentreren op de kwaliteit van hun voeding in plaats van op de kilo's die er bijkwamen.

En de resultaten?

De vrouwen die extra goed waren begeleid, wogen net voor de bevalling gemiddeld 13 kilo minder dan de vrouwen die normaal begeleid waren.

In de groep van vrouwen die minder dan 5 kilo waren aangekomen (40% daarvan was zelfs afgevallen) werden meer keizersneden uitgevoerd, maar zwangerschapsdiabetes kwam er dan weer veel minder voor. Het geboortegewicht van de baby was niet significant beïnvloed door de lage gewichtstoename van de moeder.

De conclusie van de auteurs van de studie was dan ook dat vrouwen met obesitas niet echt hoeven aan te komen tijdens hun zwangerschap. De onderzochte groep was wel vrij klein, er konden dus geen definitieve en formele uitspraken gedaan worden. De beste raad voor zwangere vrouwen, ongeacht of ze nu obesitas hebben of niet, blijft wel: staar u niet blind op uw gewicht, maar zorg voor een kwalitatief hoogstaande voeding tijdens de zwangerschap en daarbuiten.#E#

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/10/2014 - 09h55

Y.Thornton, Journal of the national medical association, 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

Meer artikels