Episiotomie - het lichtjes inknippen van de vagina bij de bevalling - wordt door veel vrouwen geducht. En het is ook niet bepaald fijn. Maar de ingreep wordt uitgevoerd om de risico’s voor moeder en kind te verkleinen. Een beetje meer uitleg over episiotomie!

Wat is een episiotomie?
Een episiotomie is een courante ingreep tijdens de bevalling.
De arts maakt daarbij een insnijding aan de onderkant van de vagina om te voorkomen dat de vagina uitscheurt wanneer het hoofdje van de baby erdoor wordt geperst. Die incisie wordt naar achteren en diagonaal gemaakt om niet te dicht in de buurt van de anus te komen. Dat gebeurt meestal op het moment dat het hoofdje van de baby zichtbaar wordt.
Een episiotomie is op zich niet pijnlijk. Door de weeën is de pijn van de incisie minder goed voelbaar, soms is de patiënte ook epiduraal verdoofd. Toch vindt de ingreep soms ook plaats onder plaatselijke verdoving. Na de bevalling wordt de incisie onder plaatselijke verdoving gehecht (als er geen epidurale verdoving was). Drie tot vier hechtpunten volstaan hiervoor.
Episiotomie, een veel voorkomende ingreep
Een episiotomie wordt vaak toegepast, maar ze gebeurt niet systematisch. In België wordt ze naar schatting bij 70% van de vrouwen die voor het eerst bevallen uitgevoerd. Er zijn zeker gevallen waar een episiotomie vermeden had kunnen worden, maar dat is een minderheid. Meestal wordt een episiotomie terecht uitgevoerd om de gezondheid van moeder en kind veilig te stellen! In de volgende situaties is een episiotomie gerechtvaardigd:
- De baby loopt gevaar: als de hartslag van de baby daalt, wijst dat op problemen en moet de verlossing kunstmatig worden ingeleid door toediening van ocytocine. Het perineum heeft dan niet de tijd om zich op een natuurlijke manier uit te zetten. Een episiotomie is dan noodzakelijk om uitscheuren te voorkomen.
- Gebruik van de verlostang: bevallingen onder epidurale verdoving komen vandaag meer en meer voor. Door de epidurale is er wel een verminderd gevoel bij het persen. In 7 of 8% van de bevallingen wordt daarom de verlostang gebruikt om de baby te draaien en naar buiten te halen. Een episiotomie is hiervoor noodzakelijk.
- Slechte ligging van de baby: bij stuitligging of een verkeerde ligging van het hoofdje is een episiotomie vaak de enige manier om de baby makkelijk te laten afkomen.
- Tweeling: twee voor de prijs van één? In dit geval is een episiotomie ook vaak onvermijdelijk.
Dr Isabelle Masson, gynaecoloog in het CHR Citadelle de Liège