PUBLICITÉ

Moet u schrik hebben voor een episiotomie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2015 - 10h42
-A +A

Episiotomie - het lichtjes inknippen van de vagina bij de bevalling - wordt door veel vrouwen geducht. En het is ook niet bepaald fijn. Maar de ingreep wordt uitgevoerd om de risico’s voor moeder en kind te verkleinen. Een beetje meer uitleg over episiotomie!

PUB

Wat is een episiotomie?

Een episiotomie is een courante ingreep tijdens de bevalling.

De arts maakt daarbij een insnijding aan de onderkant van de vagina om te voorkomen dat de vagina uitscheurt wanneer het hoofdje van de baby erdoor wordt geperst. Die incisie wordt naar achteren en diagonaal gemaakt om niet te dicht in de buurt van de anus te komen. Dat gebeurt meestal op het moment dat het hoofdje van de baby zichtbaar wordt.

Een episiotomie is op zich niet pijnlijk. Door de weeën  is de pijn van de incisie minder goed voelbaar, soms is de patiënte ook epiduraal verdoofd. Toch vindt de ingreep soms ook plaats onder plaatselijke verdoving. Na de bevalling wordt de incisie onder plaatselijke verdoving gehecht (als er geen epidurale verdoving was). Drie tot vier hechtpunten volstaan hiervoor.

 

Episiotomie, een veel voorkomende ingreep

Een episiotomie wordt vaak toegepast, maar ze gebeurt niet systematisch. In België wordt ze naar schatting bij 70% van de vrouwen die voor het eerst bevallen uitgevoerd. Er zijn zeker gevallen waar een episiotomie vermeden had kunnen worden, maar dat is een minderheid. Meestal wordt een episiotomie terecht uitgevoerd om de gezondheid van moeder en kind veilig te stellen! In de volgende situaties is een episiotomie gerechtvaardigd:

  • De baby loopt gevaar: als de hartslag van de baby daalt, wijst dat op problemen en moet de verlossing kunstmatig worden ingeleid door toediening van ocytocine. Het perineum heeft dan niet de tijd om zich op een natuurlijke manier uit te zetten. Een episiotomie is dan noodzakelijk om uitscheuren te voorkomen.
  • Gebruik van de verlostang: bevallingen onder epidurale verdoving komen vandaag meer en meer voor. Door de epidurale is er wel een verminderd gevoel bij het persen. In 7 of 8% van de bevallingen wordt daarom de verlostang gebruikt om de baby te draaien en naar buiten te halen. Een episiotomie is hiervoor noodzakelijk.
  • Slechte ligging van de baby: bij stuitligging of een verkeerde ligging van het hoofdje is een episiotomie vaak de enige manier om de baby makkelijk te laten afkomen.
  • Tweeling: twee voor de prijs van één? In dit geval is een episiotomie ook vaak onvermijdelijk.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 11h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/05/2015 - 10h42

Dr Isabelle Masson, gynaecoloog in het CHR Citadelle de Liège

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Episiotomie: voor of tegen? Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Bij bevallingen wordt steeds vaker een episiotomie (inknippen) uitgevoerd, om niet te zeggen systematisch bij een eerste geboorte. De resultaten van een Italiaanse studie lijken er nochtans op te wijzen dat deze praktijk niet de verwachte baten oplev...

Episiotomie Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Een episiotomie is een probleem dat zich vaak voordoet tijdens het meest intense moment van de bevalling, de uitdrijving. "Inknippen" in de bilnaad gebeurt namelijk niet systematisch en is alleen noodzakelijk in bepaalde specifieke gevallen.

De keizersnede Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Er worden steeds meer keizersnede's uitgevoerd en deze ingreep wordt op chirurgisch en anesthesieniveau dan ook steeds beter beheerst. Welke zijn de indicaties? Hoe verloopt zoiets in de praktijk?

Meer artikels