PUBLICITÉ

Moet u brillen? Zo maakt u de juiste keuze van correctieglazen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h12
-A +A

Eén op de twee Belgen corrigeert zijn zicht (met een bril of lenzen). Met het almaar groeiende aanbod aan optische snufjes is het tegenwoordig een hele opgave om de juiste keuze te maken, zowel voor het montuur als voor de correctieglazen. Met het voorschrift van uw oogarts op zak trekt u naar de opticien voor een nieuwe bril. Een montuur kiezen is één ding, maar daarnaast moet u ook een aantal keuzes moeten voor de correctieglazen. Een kleine handleiding om u te helpen uw glazen goed te kiezen. 

PUB

Drie types van correctieglazen

Welke glazen u kiest, hangt af van het type correctie dat u nodig hebt, maar ook van heel wat andere criteria zoals comfort, esthetisch uitzicht, veiligheid, het soort activiteiten dat u beoefent (vrije tijd, sport, beroep, enz.), visuele voorkeuren, omgeving, enz.

Er bestaan drie types van glazen:

Minerale glazen 

Ze zijn van glas en dus heel zwaar en breekbaar. Om die laatste reden zijn ze verboden voor jongeren onder de 18 jaar. Het voordeel van minerale glazen is dat ze krasvrij zijn en bestand zijn tegen chemische agressie. Maar ze worden niet zo veel meer gebruikt en meer en meer vervangen door organische glazen.

Organische glazen

Deze glazen zijn van plastic en dus licht en schokbestendig. Ze kunnen heel dun gemaakt worden en passen zich aan elk type van montuur aan (metaal, titaan, zonder boord, nylondraad, enz.). Het nadeel aan organische glazen is dat er gemakkelijk krassen op komen. Maar ze kunnen voorzien worden van een hardingslaag om dat euvel te verhelpen.  

Glazen in polycarbonaat

Dat zijn organische glazen die al in het productieproces een hardingslaag krijgen. De glazen zijn dus beter bestand tegen schokken. Het enige nadeel is dat ze gevoelig zijn voor bepaalde oplosmiddelen.

Vier types van oppervlak

Na de keuze van het materiaal voor het correctieglas komt het oppervlak van het glas aan bod. De keuze daarvan hangt af van wat uw ogen nodig hebben:

Unifocale glazen

Deze glazen hebben één focus en dus één correctie in het glas. Ze corrigeren bijziendheid, verziendheid, astigmatisme of presbyoptie. 

Bifocale glazen

Deze glazen hebben een dubbele focus waardoor u er zowel ver als dichtbij mee kunt zien – ver in het bovenste gedeelte van het glas en dichtbij in het onderste gedeelte. De twee optische zones zijn duidelijk van elkaar gescheiden. 

Progressieve glazen

Net zoals met bifocale glazen kunt u met progressieve glazen zowel ver als dichtbij zien, maar de overgang van de ene zone naar de andere is niet bruusk, maar geleidelijk en in het midden is er een zone waar u een goed intermediair zicht hebt (u ziet goed op alle afstanden). De scheiding tussen de optische zones is niet zichtbaar.

Interview glazen

Dat zijn glazen voor tussenafstanden (50 tot 70 centimeter) waarmee u zowel dichtbij als intermediair goed ziet. Deze glazen zijn ideaal om bijziendheid te corrigeren (progressieve achteruitgang van het nabijzicht door veroudering van de ooglens en die rond 45 jaar begint). Met dit soort glazen kunt u tegelijk lezen en op een computerscherm werken. 

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 05/11/2014 - 09h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h12

Association nationale pour l’amélioration de la vue (Asnav), www.asnav.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Progressieve glazen: een geluk of een beproeving? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h49

Met progressieve of multifocale glazen kunt u van op elke afstand goed en duidelijk zien. Ze bieden de ideale oplossing om zowel presbyopie (ouderdomsverziendheid) te corrigeren als een andere gezichtsstoornis zoals hypermetropie (verziendheid), asti...

Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

De kunst van het schminken voor wie een bril draagt Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Zich schminken is niet eenvoudig voor wie een bril draagt. Ten eerste, omdat het niet gemakkelijk is met een vaste hand te werken wanneer men niet perfect kan zien, maar ook en vooral omdat door de corrigerende glazen de ogen er 'anders' gaan uitzien...

Meer artikels