PUBLICITÉ

Moet het placebo-effect gemeten worden met de echte geneeskunde?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016 - 10h48
-A +A

Het is bekend welk effect het placebo-effect kan hebben bij medicatiegebruik, maar wist u dat er studies bestaan die bewijzen dat ook chirurgie met een placebo vergeleken kan worden?

PUB

De meniscus die verdwijnt

Denkt u dat het onmogelijk is om een chirurgische ingreep te vergelijken met een placebo? Wel, dan vergist u zich. Dergelijke vergelijkende studies zijn al gedaan. In een van de bekendste hebben artsen de patiënten voorbereid zoals voor een operatie, maar  hebben ze vervolgens alleen een sneetje in de huid gemaakt met een chirurgisch mes, meer niet. De artsen hadden een videoapparaat geïnstalleerd waarop de patiënt zijn operatie kon volgen. Alleen kreeg die een oud filmpje te zien en niet de operatie zelf. 

Het resultaat is echt adembenemend. Voor deze operatie waarbij de meniscus wordt schoongemaakt om zo de pijn weg te nemen, lijken de nepoperaties een heel jaar lang even doeltreffend te zijn dan de echte operaties!

Het placebo-effect en de echte geneeskunde

Dergelijke resultaten zijn intrigerend, maar ze kunnen ook ontmoedigend werken. Chirurgie gaat om een heel concrete verandering en lijkt daardoor toch minder vatbaar voor het placebo-effect. Sommige mensen gaan zelfs nog een stap verder in hun redenering: als het placebo-effect zo doeltreffend is, kunnen we het misschien daarmee stellen? En waarvoor dienen geneesmiddelen  eigenlijk?

Jammer genoeg liggen de zaken niet zo eenvoudig. Om te beginnen zijn er heel veel gevallen waar de behandeling, of dat nu met medicatie of operatief is, wel degelijk beter is dan een placebo. En gelukkig maar. Trouwens het placebo-effect tegenover de doeltreffendheid van geneesmiddelen stellen, is zinloos: de geneesmiddelen die werken - die met andere woorden bewezen hebben dat ze meer effect hebben dan het placebo - leveren in ieder geval het beoogde effect! 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016 - 10h48
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Arteritis behandelen met antibiotica? Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Arteritis van de benen (arteriitis obliterans van de onderste ledematen in de wetenschappelijke literatuur) zou kunnen worden behandeld met antibiotica. Een interessante therapeutische optie.

Maakt de pil dik? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h10

Heel wat vrouwen zijn ervan overtuigd dat orale contraceptie , of de pil , tot een toename van het gewicht leidt. Wat is ervan aan? Maakt de pil echt dik ?

Meer artikels