PUBLICITÉ

Moet een psychologische hulpverlener het goede voorbeeld geven?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 10/04/2007 - 00h00
-A +A

Als u een psychische hulpverlener (psycholoog of psychiater) raadpleegt die u goede raad geeft, denkt u misschien, 'ja, maar weet hij zelf wel hoe het moet?'. Hij zegt dat u meer zelfvertrouwen moet hebben, of dat u zich moet leren ontspannen, maar heeft hij zelf dan zoveel meer zelfvertrouwen en slaagt hij er in om zich helemaal te ontspannen? Doet hij het zelf zoveel beter?

PUB

Psycholoog en psychiater als voorbeeld

Zowat alle patiënten stellen zich ooit wel eens de vraag wat er omgaat in een hulpverlener, zonder die ook daadwerkelijk te stellen. Patiënten zullen dus nooit weten wat er omgaat in het hoofd en het leven van de psycholoog/psychiater!
Maar er zijn ook therapeuten die denken dat de hulpverlener in bepaalde gevallen het goede voorbeeld kan geven om de patiënt te leren anders te denken, anders te handelen en om hem te helpen veranderen. Dat principe is nieuw. De meeste psychische hulpverleners zien heil in het aandachtig luisteren naar de patiënt en het aannemen van een neutrale houding. De psycholoog of psychiater moet volgens die 'school' een onbeschreven blad zijn waarom de patiënt alles kwijt kan.
Gaat de hulpverlener zich daarentegen opstellen als een voorbeeld, dan maakt hij het zich niet gemakkelijk.

Een ongebruikelijke methode

De methode kan verbazing wekken en ongewoon lijken en in de psychotherapie is ze dat ook. Maar de methode blijkt wel doeltreffend te zijn. Het is namelijk ook de techniek die ouders vaak toepassen om hun kinderen iets te leren. Om zijn moedertaal te leren moet een kind geen cursus volgen, het moet alleen maar zijn ouders imiteren, en het werkt!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 10/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psychologen in de strijd tegen kanker Gepubliceerd op 29/11/2016 - 15h35

De inbreng van een psycholoog bij ziektes, en vooral dan bij kanker, kan heel divers zijn. Een universitaire opleiding psycho-oncologie moet professionele hulpverleners voortaan inwijden in de specifieke begeleiding van kanker patiënten.

Behandeling van gokverslaafden Gepubliceerd op 30/07/2013 - 09h18

Voor gokverslaafden zijn geldspelen een echte drug. Het spel neemt een centrale plaats in in hun leven, terwijl de rest uit elkaar valt. En als ze niet meer spelen, worden ze depressief of angstig. Hoog tijd om hulp te vragen.

Wat u moet weten over psychologen en psychiaters Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Pierrick Hordé is auteur en arts. Samen met journaliste Claire Gabillat schreef hij 'Patients si vous saviez' (Als patiënten dit zouden weten' Ed. Flammarion). Hij helpt lezers bij het vinden van hun weg in de 'medische jungle', of het nu gaat om al...

Waarvoor staat " psy "? Geüpdatet op 24/08/2004 - 00h00

" Psy " staat voor alles wat te maken heeft met de psyche, kortom, met het mentale. Maar als het om een persoon gaat (psycholoog, psychiater, psychotherapeut,...), weten we niet altijd goed met wie we precies te maken hebben. Vandaar enige toelichtin...

Meer artikels