PUBLICITÉ

Moeilijke spijsvertering: een kwestie van stress?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016 - 15h36
-A +A

Stress doet spijsverteringsstoornissen toenemen, zoals bijvoorbeeld maagzuur en reflux, maar het kan ook een factor zijn die de problemen veroorzaakt.

Als u met stress en met spijsverteringsproblemen kampt, dan moet u twee dingen doen: de stress reduceren en evenwicht brengen in uw voeding.

PUB

Stress bevordert het optreden van spijsverteringsstoornissen

Stress is een normale verdedigingsreactie die punctueel moet zijn. Aanhoudende stress kan op termijn de werking van de maag en de darmen beïnvloeden. Stress draagt ook bij tot gastro-oesofagale reflex (brandend maagzuur en zuuroprispingen) en het prikkelbare darm syndroom.

Om spijsverteringsstoornissen te reduceren is het belangrijk dat stress bestreden wordt en dat de voeding meer evenwichtig is.

Tegen stress en voor een betere spijsvertering: Hoe beter eten?

  • Vermijd tussendoortjes. Die zijn meestal rijk aan suikers en vetten en arm aan voedingsvezels.
  • Neem drie maaltijden per dag en neem er voldoende tijd voor. Een aan tafel en zorg voor een kalme sfeer.
  • Waak over een voldoende aanvoer van magnesium: volkoren granen, gedroogd fruit, noten, chocolade, zeevruchten, peulvruchten, wit vlees, enz.
  • En voor vitaminen van de B-groep: volkoren granen, bananen, peulvruchten, gedroogd fruit, zalm, kip, bladgroenten, biergist, enz.
  • En zorg ook voor een voldoende voorraad aan vitamine C: rauw fruit en rauwe groenten.

Met andere woorden: beperk de consumptie van suikers, opwekkende stoffen (alcohol, cafeïne, …) en geraffineerde voedingsmiddelen zoals wit brood. Geef de voorkeur aan volkoren producten en vezels (fruit en groenten) die de intestinale transit bevorderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/07/2016 - 15h36

Dervaux J.L., "Les troubles digestifs liés au stress", uitgeverij Dauphin.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vermoeidheid verjagen met voedingsmiddelen! Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Iedereen heeft wel eens te maken met tijden van vermoeidheid, vooral tijdens de winter, maar dat wil nog niet zeggen dat vermoeidheid onvermijdelijk is. Er zijn heel eenvoudige middeltjes om vermoeidheid te verjagen, ook op het vlak van voeding. Volg...

Gestresseerd? De oorzaak ligt misschien in uw bord. Gepubliceerd op 10/02/2016 - 11h07

Onze voeding beïnvloedt onze emotionele toestand. Bepaalde - vooral magnesiumrijke - voedingsmiddelen, hebben een belangrijke regelende functie in onze stresssituatie. Enkele tips als u streeft naar zen in uw leven...

Doe mij maar een portie magnesium! Gepubliceerd op 11/05/2017 - 16h21

Magnesium is een mineraal dat onontbeerlijk is voor het organisme. Het is dan ook belangrijk dat tekorten vermeden worden. Maar hoe moet je dat doen? Met voedingsupplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium ? Met water? Water kan namel...

Meer artikels