PUBLICITÉ

Moederschapsverlof: vraag en antwoord

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 11h00
-A +A

Het is onvermijdelijk: een geboorte verandert het leven van de ouders. Om voor de pasgeborene te kunnen zorgen, krijgen de mama’s moederschapsverlof. Bent u in verwachting of plant u binnenkort een geboorte? Dan kan deze informatie misschien belangrijk zijn.

PUB

Hoelang duurt een bevallingsverlof?

U krijgt in totaal 15 weken, die voor en na de bevalling te verdelen zijn.

Voor de bevalling: u mag 6 weken inplannen om te rusten. Het is verplicht om 7 dagen voor de vastgelegde bevallingsdag verlof te nemen. De andere 5 weken mogen worden overgeheveld naar de periode na de bevalling.

Na de bevalling: u heb recht op 9 verplichte weken. Mits aanvraag, kunnen de 5 overhevelbare weken daaraan toegevoegd worden.

Dient gezegd, deze berekening is gebaseerd op de vastgelegde dag van bevalling. Als u later bevalt wordt het prenatale verlof verlengt tot de werkelijke bevallingsdag. Als u voor de feitelijke bevallingsdag bevalt, verliest u de 7 verplichte dagen. De andere 5 weken kunnen gewoon overgeheveld worden.

 

Kunnen we een vrouw in verwachting echt niet ontslaan?

Niet helemaal. Een werkgever mag een vrouw niet ontslaan, omdat ze zwanger is. Maar als er andere redenen zijn, en hij kan bewijzen dat de reden niet de zwangerschap is, dan kan hij haar toch ontslaan.

Zwangere vrouwen hebben ook recht op bijkomende bescherming:

  • Ze krijgen toestemming om het werk tijdens de werkuren te verlaten, zodat ze naar de noodzakelijke prenatale onderzoeken kunnen gaan.
  • Ze mogen geen overuren of nachtwerk verrichten.
  • De werkgever moet hun arbeidsomstandigheden aanpassen. Als de functie te gevaarlijk is voor de vrouw of haar baby, kan hij een aangepaste functie voorstellen of het werk tijdelijk laten stopzetten. Dit wordt uiteraard vergoed.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 11h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meerlingzwangerschappen: wat bestaat er aan hulp? Geüpdatet op 22/12/2014 - 10h01

Meerlingzwangerschappen komen niet zo veel voor, maar het aantal stijgt wel door de vooruitgang in de medisch begeleide voortplanting . Een twee- of meerling verwachten is een ongewoon avontuur en vergt een goede materiële en psychologische voorberei...

Pijnloos bevallen: welke oplossingen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)? Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten. Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

Meer artikels