PUBLICITÉ

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 26/04/2016 - 14h39
-A +A

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek  verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er geen reden tot paniek: met enkele tips en een dosis gezond verstand kunnen moeder en pasgeboren baby samen in alle rust en veiligheid hun nieuwe levensritme uitbouwen.

PUB
Overzicht

De baby

De slaap van de baby

Een pasgeboren baby brengt heel veel tijd door met slapen en eten: respecteer dat ritme en probeer de baby niet wakker te maken, bijvoorbeeld om hem te voeden. Profiteer integendeel van die momenten dat de baby slaapt om zelf ook wat te rusten, want de eerste weken na de bevalling zijn vaak heel zwaar. Durf gerust tijd te nemen om te herstellen na de bevalling en na de vele korte nachten, en durf ook bezoek te weigeren als u zich te moe voelt.

Het huilen van de baby

U zult er ook al snel  achterkomen dat uw baby ook veel tijd doorbrengt met huilen. Dat is perfect normaal: het is zijn manier om met u te communiceren, om u te zeggen dat hij niet lekker ligt, dat hij honger heeft, dat hij wil slapen of gestreeld wil worden, enz. De huilbuien zijn in het begin vaak ontwrichtend en een bron van zorgen of angst voor de ouders. Maar wees gerust, u zult de signalen al snel weten te ontcijferen. Geef u zelf tijd om ze te leren kennen.

De maaltijden van de baby

Een pasgeboren baby wordt uitsluitend met melk gevoed (tot de vierde levensmaand). U kunt kiezen tussen borstvoeding, flessenmelk of beide. Inderdaad, u hebt de vrijheid om te kiezen, en wat ook de reden voor uw keuze is, heb er vooral geen schuldgevoelens rond. Vraag gerust advies aan uw huisarts, een vroedvrouw of de medewerksters van Kind en Gezin, bijvoorbeeld als de borstvoeding gecompliceerd of pijnlijk is, als u niet wegwijs raakt in al de soorten zuigelingenmelk die er bestaan of als u zich wilt afkolven en wilt weten hoe u de melk het best bewaart. Over het algemeen is het beter om niet te vaak van type melk te veranderden zodat de darmtransit van uw kleintje niet te veel verstoord wordt en tijd heeft om zich aan te passen.

Wassen van de baby

Het badje geven is altijd een tof moment, maar zorg er dan wel voor dat het water de juiste temperatuur heeft! In sommige streken zit er heel veel kalk in het water en kalk droogt de huid van uw baby uit. Als dat ook bij u zo is, aarzel dan niet om uw baby in plaats van elke dag maar om de andere dag een badje te geven.

Stoelgang van de baby

Een pasgeboren baby kan niet elke dag stoelgang maken (sommige baby’s die borstvoeding krijgen, ontlasten zich maar één keer om de vier dagen). Zolang uw baby geen pijn heeft als hij zijn grote boodschap moet doen, hoeft u zich dus geen zorgen te maken. De ontlasting verandert trouwens geleidelijk aan van kleur en consistentie. Ook hier hoeft u zich niet ongerust te maken zolang de ontlasting niet wit of keihard is en er geen bloedsporen in de stoelgang aanwezig zijn. Denk er ook om dat het gebruik van bronwater voor melkflesjes een impact heeft op de consistentie van de stoelgang. Ook de melkpoeders kunnen, afhankelijk van het gebruikte type, een andere darmtransit geven. 

De wakkere uurtjes van de baby

Profiteer ervan als de baby wakker is om ertegen te spreken, om liedjes te zingen, om naar hem te lachen of hem te knuffelen. De lichamelijke behoeftes van een baby beperken zich immers niet tot eten. Lichamelijk contact is van cruciaal belang als uw baby zich harmonieus wil ontwikkelen. In het begin ziet een baby wazig, maar horen doet hij heel goed en hij ruikt ook al uw geur als u hem tegen u aan houdt. Hij heeft u nodig om gezond te kunnen opgroeien. Schermen, om het even welke, zijn dan weer absoluut te vermijden. Zeker als kinderen heel klein zijn, heeft het geen enkel nut om ze voor de televisie te zetten.

Wandelen met de baby

Aarzel niet om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen met uw baby. Op dagen dat het vriest of heel hard waait, blijft u natuurlijk beter binnen. Stop uw baby altijd goed onder en installeer hem comfortabel in een kinderwagen of een draagzak die geschikt is voor zijn leeftijd (en zijn nek goed steunt). Uw kindje is nog niet ingeënt, denk er dus aan om drukke plaatsen te mijden. En neem altijd een tas mee  met een aantal noodzakelijke babyspulletjes voor onvoorziene omstandigheden: een verse babybody, een luier, een flesje melk, fysiologisch serum, vochtige tissues, enz.

Welke dokter voor de baby?

Als uw pasgeboren baby koorts heeft, gaat u er best mee naar de spoeddienst. Voor andere zaken hebt u de keuze: naar uw huisarts gaan, een kinderarts kiezen, of naar Kind en Gezin gaan voor de regelmatige opvolging van uw baby. Daar doen ze dan regelmatig een aantal metingen (gewicht, lengte en hoofdomtrek), volgen ze de psychomotorische ontwikkeling van uw baby en gebeuren ook de vaccinaties.

De moeder

Vermijd onnodige bronnen van vermoeidheid

Als u de kraamkliniek verlaat, kan het zijn dat u zich wat verloren voelt en bang bent om uw baby pijn te doen - zeker als u moe bent, uw hormoonhuishouding compleet ontregeld is en uw familie en vrienden u overstelpen met (vaak tegenstrijdige) tips. Maar wat bij de ene baby heeft gewerkt, werkt daarom niet altijd bij de andere, en sommige dingen zijn intussen trouwens veranderd. Vandaag wordt bijvoorbeeld uitdrukkelijk afgeraden om een baby op de buik te laten slapen. Volg uw instinct en vraag advies aan professionals, mensen zoals kinderartsen en kinderverzorgsters die met kleine kinderen werken.

Raadpleeg uw dokter als u pijn hebt. Er bestaan pijnstillers die u mag combineren met borstvoeding!

Er bestaat hulp

Zoek informatie over de workshops en de dienstverlening van Kind en Gezin in uw buurt. Sommige kinderverzorgsters komen de eerste weken aan huis als u moe bent of pijn hebt. Er is ook altijd iemand aanwezig in de centra van Kind en Gezin om uw baby te helpen wegen of u raad te geven; er bestaan workshops voor babymassage, workshops om u te leren werken met een draagdoek voor uw baby, enz.

En u zult er vooral een luisterend oor vinden als u eronder door dreigt te gaan en oplossingen en hulp aangereikt krijgen.

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 26/04/2016 - 14h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Babybadjes: een bevoorrecht moment Gepubliceerd op 10/08/2016 - 11h31

Het babybadje is een bevoorrecht moment voor ontspanning en om tijd te delen. De korte uitleg die in de kraamkliniek wordt gegeven, volstaat niet altijd om de angst van kersverse ouders weg te nemen. Om van de babyverzorging een moment van intimiteit...

Meer artikels