PUBLICITÉ

Moedermelk: niet zo eenvoudig te vervangen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/10/2007 - 00h00
-A +A

De melk van de moeder is door haar herkomst de beste van alle soorten melk voor het zogen van een pasgeboren kind. Maar de in de handel verkrijgbare babymelk is onmisbaar geworden als afwisseling of aanvulling op de moedermelk. Er bestaan er een kleine 150 soorten van. Een kleine verkenningstocht om fouten te vermijden.

PUB

Borstvoeding en/of babymelk?

Het belangrijkste is dat het zogen wordt aangemoedigd en gemakkelijker gemaakt (60% van de moeders geeft de borst bij het verlaten van de kraamkliniek ; na anderhalve maand is dat nog maar 12%). Parallel daarmee moet men moeders die geen borstvoeding willen of kunnen geven of ermee stoppen geen schuldgevoelens aanpraten.

De keuze van de babymelk gebeurt over het algemeen met de hulp van de kinderarts of in de kraamkliniek en hangt af van de behoeften van het kindje. In het leeuwendeel van de gevallen worden de kinderen geboren zonder specifiek probleem en kunnen ze de standaard eersteleeftijdsmelk drinken.

De vele soorten babymelk

De melkproducten voor zuigelingen moeten voldoen aan heel strikte regels, zowel op kwantitatief als kwalitatief vlak. Toch zijn er enkele verschillen tussen de merken. Het grootste verschil zit hem in het eiwitgehalte, in de verhouding oplosbare caseïnes/proteïnes, in de aard en de hoeveelheid koolhydraten (tegen constipatie, tegen oprispingen), in de mate waarin ze verrijkt zijn met bepaalde vetzuren (voor prematuurtjes) en in de toevoeging van pre- of probiotica (in geval van diarree, atopisch eczeem of allergie).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/10/2007 - 00h00 Impact médecine, les rendez-vous nutrition, 4 oktober 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zuigelingenmelk en opvolgvoeding Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Zuigelingenmelk, eerste-, tweede- of zelfs derde-leeftijdsmelk, bereiding voor baby's, opvolg- of groeimelk, zonder lactose, antiregurgitatie, hypoallergeen,... Hoe vindt u uw weg in het uitgebreide aanbod?

Meer artikels