PUBLICITÉ

Moe, neerslachtig en overgewicht? Misschien hebt u wel jodium te kort

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/05/2013 - 11h58
-A +A

Hebt u last van constipatie, overgewicht, moeheid, neerslachtigheid of geheugenproblemen? Die tekenen kunnen misschien wijzen op een jodiumtekort.

Jodium is een oligo-element waarover weinig gesproken wordt. Toch kunnen mensen een jodiumtekort krijgen, want jodium komt in onze voeding niet veel voor.

De gevolgen van een jodiumtekort kunnen rampzalig zijn, zeker bij zwangere vrouwen en kleine kinderen. Wat zijn de symptomen van een tekort aan jodium? Hoeveel jodium hebben we nodig? En in welke levensmiddelen zit het?

PUB

Waar dient jodium voor?

Onderaan aan de voorkant van de hals zit een mooie, vlindervormige klier van zo’n 25 tot 30 gram. Dat is de schildklier. Deze klier wordt door het TSH of thyroïdstimulerend hormoon (dat wordt in de hypofyse geproduceerd) gestimuleerd om twee hormonen af te geven: tri-joodthyronine (T3) en thyroxine (T4).

T3 en T4, vaak samen vermeld als de schildklierhormonen, spelen een rol in de stofwisseling van de eiwitten, de vetten en de koolhydraten. Ze zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van alle cellen, vooral die van het zenuwstelsel. En zonder jodium kan de schildklier de twee onmisbare schildklierhormonen niet naar behoren aanmaken.

Jodiumbehoefte verandert met de leeftijd

De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft de jodiumbehoefte vastgelegd op 90 microgram voor kinderen tot 5 jaar, op 120 microgram voor kinderen tot 12 en op 150 microgram voor kinderen ouder dan 12 jaar en voor volwassenen. Maar zwangere vrouwen hebben minstens 250 microgram jodium nodig. Dat is normaal, want het embryo moet goed kunnen groeien en de zenuwcellen moeten hun werk kunnen doen. Ook tijdens de borstvoeding ligt de jodiumbehoefte nog op 200 microgram, om dezelfde redenen. Sommige gynaecologen laten daarom bij vrouwen die een zwangerschap plannen het jodiumgehalte in de urine meten. Bij een tekort kan de voeding worden aangepast nog voor de baby wordt verwekt.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/05/2013 - 11h58

www.fao.org - www.who.int - www-dsv.cea.fr/institutes/unite-protection-sanitaire-contre-les-rayonnements-ionisants-et-toxiques-nucleaires-prositon/radiobio-tox/iode.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Jel

Ik ben allergisch voor jodium. Dit heeft men ontdekt toen men jodium als contrastvloeistof heeft ingespoten voor het maken van beelden van het ruggenmerg. Hoe zit dat dan bij mij? Heb ik er een tekort aan?

PUBLICITÉ
Lees ook
Kampt de Belg met een jodiumtekort? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Jodiumtekort is in België al jaren een probleem. Een zeer eenvoudige gewoonte maakt het al mogelijk om de kosten te drukken: het gebruik van jodiumzout aan tafel.

Meer artikels